Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pozor na jarní pálení bioodpadu. Může způsobit požár

S ústupem zimy se lidé vrhají do úklidu svých zahrad. S tím se pojí i časté pálení klestí a biologického odpadu. Hasiči ale upozorňují, že pálení je v tomto období poměrně rizikové.

V posledních dnech zasahovali hasiči Libereckého kraje při požáru trávy ve Vesci, v Horce u Staré Paky a včera bojovali hasiči s požárem trávy ve Stráži pod Ralskem. „Jednalo se o požár louky u zemědělského stavení. Oheň se kvůli silnému větru rychle šířil směrem k obytným budovám,“ uvedla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Naštěstí se podařilo požár včas zlikvidovat. Právě spojitost silného větru a po zimě suché trávy může být velmi nebezpečná. Bílková navíc upozorňuje, že vypalování samotné suché trávy je zákonem zakázáno. V této souvislosti hasiči připomínají, aby lidé pálené klestí nenechávali bez dozoru a v případě silného větru požár okamžitě uhasili. 

„Zároveň by místo pro pálení mělo být izolováno minimálně v okruhu jednoho metru od všech hořlavých materiálů,“ dodala mluvčí. Mezi další pravidla patří věkové omezení. Osoby mladší 15 let by nikdy neměly spalovat odpad bez přítomnosti osoby starší 18 let a vždy dodržovat bezpečnou vzdálenost od obytných nebo hospodářských objektů.

Foto HZS LK

Štítky požár, hasiči, pálení, Stráž pod Ralskem, tráva, vichřice, Liberecký kraj, Horka u Staré Paky, Vesec

Pozor na jarní pálení bioodpadu. Může způsobit požár  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.