Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za požár Severochemy může podle policie zaměstnanec. Chtěl si odčerpat chemikálii, hrozí mu osm let

Policie zahájila trestní stíhání muže, který podle jejích závěrů zavinil rozsáhlý požár liberecké Severochemy z 29. května 2017. Podle znaleckých posudků si zaměstnanec chtěl odčerpat chemikálii, kvůli tomu ale došlo k výboji a rozsáhlému požáru. Na posun v případu jako první upozornila TV Nova.

„Veškeré znalecké posudky i odborné vyjádření potvrdili stanovenou hypotézu. Tedy, že požár vznikl v souvislosti s protiprávní činností jednoho ze zaměstnanců, který si chtěl nezákonně odčerpat chemikálii,” řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Podle ní došlo vlivem neodborné manipulace k elektrostatickému výboji a následnému rozsáhlému požáru. „S chemikálií manipuloval v rozporu s podnikovými interními právními akty řešící zajištění Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, nedodržel předpisy o Požární ochraně,” dodala mluvčí.

Zaměstnanec si tak chtěl bokem odčerpat chemikálii pro vlastní použití. Jenže z toho vznikl rozsáhlý požár, který způsobil škodu za 30 milionů. Hodnota odčerpané chemikálie přitom byla tři tisíce.

Policisté už zahájili trestní stíhání muže pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. „Úmysl podezřelého směřoval k odcizení výrobku, nikoliv však ke způsobení požáru se vznikem obecného nebezpečí,” vysvětlila Šrýtrová.

Za to mu nyní u soudu hrozí trest odnětí svobody na dva až osm let.

Požár Severochemy

K rozsáhlému požáru, který byl viditelný z širokého okolí, došlo 29. května 2017. Požár byl mohutný, velmi intenzivní a rychle se šířil. Doprovázely jej četné výbuchy sudů naplněné chemikáliemi. Na místě zasahovaly dvě desítky policistů a 120 hasičů. Při požáru se zranil zaměstnanec a jeden z hasičů. V rámci vyšetřování kriminalisté stanovili několik vyšetřovacích verzí, které prověřovali. Mezi nimi byla i verze, zda nedošlo k pochybení lidského faktoru. To se nakonec potvrdilo.

Autoři | Foto čtenář Drbny

Štítky Severochema, požár, zaměstnanec, policie, vyšetřování, TV Nova

Za požár Severochemy může podle policie zaměstnanec. Chtěl si odčerpat chemikálii, hrozí mu osm let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.