Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kauza s exředitelem liberecké nemocnice, Luďkem Nečesaným, by měla skončit v květnu

Za údajné přijetí úplatku hrozí bývalému řediteli liberecké nemocnice Luďku Nečesanému až 12 let vězení. Nyní už soudu zbývá vyslechnout jedinou svědkyni. Celý případ by tak měl skončit v květnu u Krajského soudu.

Dokazování v korupční kauze, v níž je mezi třemi obžalovanými i bývalý ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný, skončí u Krajského soudu v Liberci v květnu. Po dnešním líčení zbývá vyslechnout poslední svědkyni, která žije v Dánsku. Obžaloba viní Nečesaného z přijetí úplatků v celkové výši přes 23 milionů korun, hrozí mu pět až 12 let vězení. Nečesaný obvinění odmítá. V případu jsou obžalovaní i Nečesaného manželka Šárka a zástupce zdravotnické firmy MedicCor.

Svědkyni z Dánska se liberecký soud snaží neúspěšně sehnat od loňského října, její výslech navrhl státní zástupce Lukáš Otipka. Pokud nebude možné v květnu uspořádat videokonferenci s dánským soudem, od návrhu na její výslech ustoupí. „Aby bylo možné tu věc ukončit,“ řekl dnes Otipka. Obhajoba považuje její výslech za zbytečný. Termíny líčení jsou naplánované na 17., 28. a 30. května. Obhajoba míní, že závěrečné řeči se podaří zvládnout během jednoho dne. Nečesaný, u něhož se očekává nejdelší řeč, dnes uvedl, že nebude hovořit déle než dvě hodiny.

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010 za to, že čtyřem vybraným firmám umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistit, aby dodávaly výrazně více zboží. Úplatky za to neinkasoval podle obžaloby přímo. Firmy si ale objednávaly poradenské, konzultační a další služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka. Státní zástupce Lukáš Otipka považuje spolupráci za fiktivní. Nečesaná u soudu odmítla vypovídat, její manžel jakoukoli vinu odmítá.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí Šárce Nečesané tři až osm let vězení. Ze zástupců zdravotnických firem je mezi obžalovanými jen Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení hrozí Macháčkovi rok až šest let vězení. Macháček ale popírá, že by Nečesaného uplácel. U dalších tří firem policie nezjistila konkrétní odpovědnou osobu za údajné úplatky. Obžaloba se domnívá, že nezákonně získal Nečesaný skoro 10,4 milionu korun od společnosti Medtronic Czechia, přes devět milionů korun z firmy B. Braun Medical a více než dva miliony od malé firmy NT Medica.

U soudu dnes vypovídali dva bratři, kteří vlastnili v Praze společnost obchodující s NT Medica. Dostali od ní v roce 2011 osm milionů korun. Dle dokumentů, které státní zástupce četl, šlo pro jejich firmu o nadstandardní příjem. Jeden z bratrů u soudu uvedl, že se zabývali nákupem a prodejem všeho možného. Za co peníze dostali od NT Medica, dnes nevěděl. „Byl požadavek, zboží se dodalo, tím to pro mě končilo,“ řekl u soudu. Ani jeden z bratrů Nečesaného ani firmu Sarmed neznal.

Autoři | Foto TOP 09

Štítky Luděk Nečesaný, soud, exředitel, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, úplatek, věznice, NT Medica, a.s., Dánsko, státní zástupce, Liberec, Medtronic Czechia s.r.o., Praha

Kauza s exředitelem liberecké nemocnice, Luďkem Nečesaným, by měla skončit v květnu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.