Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bývalý voják Zeman asi skončí za katrem, soud ho tam posílá za podvod

Do vězení nejspíše půjde bývalý voják Jindřich Zeman. Ten připravil o desítky milionů kolegy z práce i další lidi. Liberecký soud mu vyměřil pobyt ve vězení v délce více než 5 let. Rozsudek ale není pravomocný.

Trest 5,5 roku vězení uložil dnes soud v Liberci bývalému vojákovi, který podle obžaloby připravil 76 lidí o více než 46 milionů korun. Kolegy z armády a další lidi podvodně nalákal osmatřicetiletý Jindřich Zeman na zhodnocení peněz investováním na akciových trzích, místo toho je ale o většinu peněz připravil. Rozsudek není pravomocný, dnešnímu vyhlášení Zeman přítomen nebyl. Omluvil se kvůli pracovním povinnostem. Za podvod mu hrozilo pět až deset let vězení. Státní zástupce Petr Vlach navrhoval osm let, ponechal si lhůtu na rozmyšlenou.

Podle nepravomocného rozhodnutí soudu bylo Zemanovi zabaveno i 230.000 korun z jeho účtu a z prodeje čtyřkolky a také akcie, které jsou ale zřejmě bezcenné. Soud rovněž rozhodl, že většině poškozených musí nahradit škodu. Další odkázal na občanskoprávní řízení.

Podle obžaloby muž podvodně lákal peníze od lidí od roku 2006 až do svého zadržení v květnu 2015. Podle spisu od nich získal 86 milionů korun, vrátil jim jen část. Zeman se u soudu hájil tím, že věřil, že dokáže peníze zhodnotit. Podle něj navíc byli všichni srozumění s tím, že jde o investici, která není jistá. Podle soudce Pavla Pachnera ale analýza jeho účtů ukázala, že do akcií investoval jen minimum z peněz, které od lidí získal. „A když investoval, tak to bylo prodělečné,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku Pachner.

Peníze jiných využíval pro sebe

Získané peníze využíval Zeman pro svoji potřebu a také pro výplatu předchozích věřitelů, jimž tvrdil, že jde o výnosy z obchodování. Sliboval až šestiprocentní úrok za měsíc. Podle soudce ale musel být srozuměn s tím, že dluhy není schopen splácet. Paradoxně ale někteří na Zemanově systému vydělali, Pachner zmínil jednoho, který byl v plusu 2,25 milionu korun. „Je spousta dalších osob, které nejsou zahrnuty v obžalobě,“ uvedl Pachner. Soudce spočítal, že celková částka, jakou Zeman pro své údajně investice od lidí získal, byla minimálně 115 milionů korun.

Zeman podle svědků působil důvěryhodně a dojmem solidního člověka, jezdil drahými auty. Častým důvodem, proč mu lidé svěřili své peníze, byly také dobré reference od jiných lidí. Zeman měl i webové stránky a lidem posílal e-maily s vývojem cen akcií. O solidnosti jednání obžalovaného přesvědčovalo poškozené také, že s nimi uzavíral písemné smlouvy o půjčce. Trest při dolní hranici soud uložil s ohledem na Zemanovu předchozí bezúhonnost, ochotu splácet dluhy i na to, že ve vojenských misích nasazoval život. „Potrestán už byl tím, že přišel o výsluhu ze služebního poměru,“ dodal soudce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, krimi, Jindřich Zeman, voják, peníze, věznice, investice, Liberec

Bývalý voják Zeman asi skončí za katrem, soud ho tam posílá za podvod  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.