Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Auto v protisměru na průtahu Libercem. Loni měla policie 36 podobných oznámení

Je to v poslední době stále častější, policisté musí řešit auta v protiměru. Jen za rok 2018 to bylo 36 případů. A lepší to není ani letos, naposledy v pátek brzy ráno přijali oznámení o autě na průtahu Libercem.

Na průtah okamžítě vyrazily čtyři policejí hlídky. „Několik řidičů totiž oznámilo na linku 158 výskyt vozidla v protisměru. Automobil na špatné straně komunikace byl spatřen nejprve nedaleko obchodního domu Makro a posléze u obchodního centra Nisa,” uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Podle něj byla jedna z hlídek u nahlášeného místa přibližně za minutu, žádné auto v protisměru už ale nenašla. „Další z hlídek pak byly na sjezdech ze silnice první třídy a projely úsek až k Bílému Kostelu. Vozidlo v protisměru však již nenalezly,” dodal.

Co dělat a jak se zachovat?

  • Pokud jste to právě vy, kteří jste vjeli do protisměru, pak co nejdříve zastavte na krajnici nebo u středového pásu, tedy při nejbližším okraji vozovky. Neriskujte! V co nejkratší době opusťte vozidlo, ale nezapomeňte, že byste na sobě měli mít reflexní vestu. Je zcela nezbytné opustit vozovku co nejrychleji a přemístit se na bezpečné místo. Za svodidla, na násep u komunikace, zkrátka na místo, kde při případném střetu nebudete v ohrožení. Nezapomeňte však také na to, že vaše vozidlo nemusí být vidět na větší vzdálenost, proto u vozu rozsviťte varovná světla – „blinkry“ a nechte svítit světla obrysová. Nedojde tak k případnému oslnění dalších řidičů. Pokud to situace dovolí, umístěte před vozidlo výstražný trojúhelník.
  • V případě, že spatříte automobil v protisměru, zachovejte chladnouhlavu. Snižte rychlost jízdy a zařaďte se do pravého jízdního pruhu. Sledujte pozorně situaci. Mějte na paměti, že další z řidičů nemusí o vozidle v protisměru vědět, proto každé vaše manévrování v jízdních pruzích může být velmi nebezpečné. Jakmile to situace dovolí, okamžitě o tom informujte Policii ČR prostřednictvím linky 158. Policistům sdělte informace o poloze vozidla a směru jeho jízdy. (Policie ČR)

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, auto v protisměru, Liberec, Liberecký kraj, průtah, Makro, Policie České republiky, Lužická Nisa

Auto v protisměru na průtahu Libercem. Loni měla policie 36 podobných oznámení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.