Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kocour jako živý terč, někdo na něj střílel z brokovnice. Zraněné zvíře museli uspat

Policisté z Mimoně řeší případ postřeleného kocoura Pepína, na toho někdo střílel z brokovnice. Zraněného kocoura musel veterinář uspat, policisté teď řeší, kdo na zvíře střílel, střelba z brokovnice totiž podléhá předpisům.

K incidentu došlo zřejmě 4. března v Pertolticích pod Ralskem. „Kocour chodíval na procházky po vesnici, ale každou noc spal doma. Dne 4. března se z venku poprvé nevrátil. O tři dny později se pak domů doslova připlazil v zuboženém stavu a zadní nohy táhl za sebou,” řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Brok v páteřní míše

Následující den ho manželé odvezli k veterinárnímu lékaři, který ho vyšetřil a zjistil, že má v sobě šest broků, přičemž jeden uvízl v páteřní míše. Nasadil mu léčbu antibiotiky a kromě jiné medikace mu dával také injekce na otoky. „Stav těžce zraněného zvířete se tento týden prudce zhoršil a dostal se do takového stádia, že pro něj byla východiskem jen eutanasie. Podle lékařem vystavené zprávy mu zranění působila značné utrpení,” dodala mluvčí.

Majitelé kocoura podali trestní oznámení na neznámého pachatele. „Případem se začali zabývat mimonští policisté, kteří už v této souvislosti zahájili úkony trestního řízení pro přečin týrání zvířat,” uvedla Baláková.

Střelec může do vězení

Podle zákona o zbraních a střelivu smí držitel z brokovnice střílet jen na místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního předpisu. Může ji použít například  myslivec při výkonu práva myslivosti a nebo jiný držitel na střelnici. Ten, kdo ze zbraně střílí kdekoliv ho napadne, se dopouští přestupku, za který mu ve správním řízení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. To platí i pro střelce ze vzduchovky.

„Pokud se policistům podaří vypátrat střelce, který způsobil  kocourovi takové fyzické útrapy, může ho soud poslat až na dva roky do vězení,” uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, pertoltice, kocour, brokovnice, Mimoň, Pertoltice pod Ralskem

Kocour jako živý terč, někdo na něj střílel z brokovnice. Zraněné zvíře museli uspat  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.