Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Zásah proti fanouškům. Policie na jabloneckém stadionu cvičila vyklizení sektoru

Pořadatelé už nezvládají rozvášněný kotel hostujících fanoušků na jabloneckém stadionu. Na řadu tak přichází stovka těžkooděnců, která dostala za úkol celý sektor vyklidit. Takové je téma cvičení pro krajskou pořádkovou jednotku.

Policisté nejprve fanoušky vyzývají k poklidnému vyklizení sektoru, nikdo ale neodchází, a tak přichází na řadu zásah. Policisté fanoušky nejprve vytlačují pod tribunu, tam ale dochází k dalšímu problému a policisté několik fanoušků zatýkají. Celý zásah trvá zrhuba deset minut.

Dva až tři zásahy ročně

Policisté si tak mohou nacvičit reálnou situaci, ke které občas dochází. „Naposledy policisté vyklízeli sektor při zápase Sparty a Plzně,” připomíná vedoucí odboru služby pořádkové policie Libereckého kraje Petr Šikola. Podle něj na stadionech liberecká jednotka zasahuje zhruba dvakrát až třikrát ročně. 

Proto je rád za každé podobné cvičení. „Nácvik se snažíme provádět tak, aby se figurantům ani policistům nic nestalo, musíme to tomu trochu přizpůsobit. V reálu by zásah byl tvrdší a možná i s jinou taktikou. Ale v rámci toho, že si stadion a sektory můžeme osahat, to bylo velmi přínosné a splnilo to účel,” pokračuje.

V Jablonci se policisté připravují cíleně. „Dochází ke změně herního režimu fotbalové ligy, kdy i po ukončení základní části se hrají nadstavbová utkání. Jablonecký klub se pohybuje na čtvrté příčce a je přepoklad, že se dostane do skupiny, kde se pohybují týmy, které mají nejhorší fanoušky a my se na to musíme připravit,” říká jen pár minut po úspěšně zvládnutém nácviku.

Jeho jednotka je připravena na všech rizikových zápasech, využívá se ale až v situaci, kdy pořadatel nezvládá fanoušky zvládnout sám. Pořádková policie ale zasahuje i při konfliktech v restauracích, vlacích nebo na demonstracích.

Policisté procházejí náročným výcvikem, zhruba osmkrát ročně pak mají cvičení podobné tomu jabloneckému. Každý z policistů v jednotce má svůj úkol, který musí plnit. „Člen družstva chrání konkrétního kolegu, někdo vytahuje pachatele, každý policista musí vědět, co má přesně dělat, jak se má postavit, což je na výcvik velmi složité. Když má bránit kolegu, tak ho musí bránit a ne třeba pomáhat poutat pachatele, to má na starosti zase někdo jiný,” přiblížil.

Vypjaté zásahy

Zásahy jednotky bývají velmi vypjaté, policisté tak často přijdou ke zranění. „Lidé s námi většinou moc nespolupracují, snažíme se je vyvádět nebo vytlačovat, dochází tam k lehčím poraněním,” uzavírá.

Je neocenitelné zažít to z druhého pohledu

Jedním z figurantů byl student českolipské Euroškoly Dominik Hippmann. Ocenil, že může policejní zásah vidět z perspektivy fanouška. „Je to výborná praxe hned takhle na začátku. Je neocenitelné to takhle zažít z druhého pohledu,” říká. 

Sám fandí ostravskému Baníku, který má s příznivci problémy poměrně často. „Mrzí mě, že k takovým situacím na stadionech dochází, je to špatná vizitka pro český fotbal.”

Sám by se rád stal policistou, láká ho ale především ráce kriminalisty. „Pořádková jednotka má velmi náročnou práci, obdivuji, že dokáží zvládnout a vstřebat tlak při zásazích. Mým snem ale je být kriminalistou, vyšetřovatelem vražd a podobných případů. K tomu ale je dlouhá cesta,” dodává.

Autoři | Foto

Štítky policie, fanoušci, zásah, Jablonec, Střelnice, Plzeň, Liberecký kraj

FOTO, VIDEO: Zásah proti fanouškům. Policie na jabloneckém stadionu cvičila vyklizení sektoru  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.