Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policisté se zaměřili na nepřipoutané řidiče

V úterý probíhala na území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce prioritně zaměřená na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů pro přepravu dětí. V roce 2018 na silnicích Libereckého kraje přišlo při dopravních nehodách o život celkem jednadvacet lidí, přičemž došlo k usmrcení 40 procent nepřipoutaných řidičů a 60 procent nepřipoutaných spolujezdců. 

Bezpečnost na silnicích, zejména povinnost poutání řidičů a spolujezdců je proto jednou z priorit Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro tento rok. Je stále hodně řidičů i spolujezdců, kteří tuto povinnost velmi podceňují.

Cílem obdobných akcí je snížit následky dopravních nehod nepřipoutaných nebo nesprávně připoutaných řidičů motorových vozidel a jejich spolujezdců. 

Speciální technika

Během akce využívali dopravní policisté speciální techniku – monokulární dalekohledy Nikon Monarch 82ED-A se záznamovou technikou. Ta mají k dispozici všechna pracoviště dopravních inspektorátů v Libereckém kraji, a to vždy po dvou přístrojích, dalšími dvěma disponují i krajští dopravní policisté. Díky těmto zařízením policista vidí a současně dokumentuje, zda je řidič připoutaný, či zda telefonuje, apod. až na vzdálenost 1 km. Zároveň může být díky pořízenému záznamu řidič s přestupkem konfrontován. 

Do akce bylo v Libereckém kraji nasazeno na dvě desítky policistů, kteří zkontrolovali celkem 182 vozidel. Zjistili 41 dopravních přestupků, za které uložili v příkazním řízení na místě pokuty v celkové výši 15 200 korun. Oznámen příslušnému správnímu orgánu byl celkem 1 přestupek. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nepoužití bezpečnostních pásů, a to celkem ve 20 případech. Policisté za tyto přestupky uložili na místě pokuty ve výši 5 500 korun. Druhým nejčastějším přestupkem byl špatný technický stav vozidel, a to celkem v 7 případech. 5 řidičů překročilo nejvyšší dovolenou rychlost. V jednom případě řidič nepředložil doklad o pojištění odpovědnosti a v jednom případě  u sebe řidič neměl řidičský průkaz. 

Markétina dopravní výchova

Při akci nebyl zjištěn žádný přestupek týkající se nepoužití dětského zádržného systému.

Zástupci Týmu silniční bezpečnosti Mgr. Markéta Novotná a Ing. Jan Polák během akce komunikovali s osádkami vozidel za účelem edukace správného poutání, včetně dětí do zádržných systémů. Děti obdržely při akci materiál z projektu Markétina dopravní výchova týkající se bezpečného poutání dětí.

Tisková zpráva

Štítky policie, tým silniční bezpečnosti, pásy, Liberecký kraj, technika

Policisté se zaměřili na nepřipoutané řidiče  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.