Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: V Českém ráji vysadili dvě aleje, někdo si ale stromky odvezl

Vedení Chráněné krajinné oblasti Český ráj zuří. A zuří oprávněně. Jen pár dní vydržely vysazené stromky ve dvou alejích, něž někomu padly do oka. Ten někdo je vytahal ze země a prostě si je někam odvezl.

Jestli si chtěl neznámý pachatel zkrášlit vlastní zahrádku nebo oživit sad není jasné. Lidem v okolí Libošovic a Maekvartic zbyly místo stromků jen oči pro pláč.

Cestu nedaleko obce Libošovice mohla osvěžit nově vysazená třešňová alej, místo toho zbyly jen konstrukce na oporu stromů a díry v zemi. „Jakési bezcharakterní individuum ukradlo dvanáct již rašících vysokokmenných sazenic starých odrůd třešní,“ popisuje CHKO Český ráj na svém Facebooku.

Podobně dopadla i alej ovocných dřevin u Markvartic. Ani zde nezůstaly stromky na svém místě. Případ nyní vyšetřuje Obvodní oddělení Policie ČR v Sobotce. „Správa Českého ráje se obrací i na veřejnost. Pokud jste potkali v okolí Libošovic, Sobotky, Kosti nebo okolních obcí v minulých dnech někoho, kdo převážel nebo manipuloval s větším množstvím sazenic stromů, prosíme, abyste se obrátili na Správu CHKO Český ráj (tel. číslo 725 519 892) nebo Policii ČR.“

Jak se dalo čekat, reakce na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat. „Vítejte v Čechách! Některé charaktery mi stále vyrážejí dech. Výchova ke slušnosti a ohleduplnosti zaostává čím dál víc. Arogance vládne! Co s tím?“ dotazuje se v komentářích Alena. „To je hrůza, jak to někoho může vůbec napadnout?! Buďme rádi že se to tady snaží CHKO zvelebovat, takovým přístupem si vysloužíme akorát holé kopce,“ připisuje Lucie. Padly i komentáře, které správu CHKO Český ráj nabádají k založení sbírky na výsadbu stromů náhradních. Údajně by lidé rádi na nové stromky přispěli.

Jak informovala policie, ke krádeži muselo dojít v době od 5. do 10. dubna. „Pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí za přečin krádež až dvouletý trest,“ uvádí policejní mluvčí Aleš Brendl. Krádeží celkem čtyřiadvaceti stromků vznikla škoda více než čtrnáct tisíc korun.

Foto CHKO Český ráj

Štítky alej, stromy, krádež, Český ráj, CHKO, CHKO Český ráj, chráněná krajinná oblast, Libošovice, strom, Policie České republiky, Facebook, Markvartice, Česko

FOTO: V Českém ráji vysadili dvě aleje, někdo si ale stromky odvezl  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.