Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Machinace s pozemky kvůli lyžařskému šampionátu? Soud řeší kauzu už potřetí

Soud v Liberci se začal potřetí zabývat případem údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci, které patří Liberci. Obžalovaní jsou bývalý náměstek primátora Pavel Krenk za ODS a někdejší tajemník Sportovního areálu Ještěd (SAJ) a zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik. Podle obžaloby způsobili škodu za 13 milionů korun. Krajský soud je už dvakrát zprostil obžaloby, vrchní soud ale verdikt v obou případech zrušil.

Případ na základě rozhodnutí vrchního soudu nyní v Liberci posuzuje jiný trestní senát. Předchozímu kauza odňal a jako důvod uvedl, že příliš jednostranně hodnotil provedené důkazy. Nový senát musí znovu projednat všechny důkazy a vyslechnout svědky, oba obžalovaní na tom trvají.

V pátek se znovu četla obžaloba a vypovídali osmapadesátiletý Krenk a třiačtyřicetiletý Zeronik. Oba odmítají, že by se dopustili trestné činnosti. Za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod jim hrozí 12 let vězení. Původně byl obžalován i bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS), na návrh státního zástupce byl ale už dříve obžaloby zproštěn.

Nevýhodná směna pozemků?

V případu se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy náměstkem primátora a předsedou představenstva městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) a Zeronik tajemníkem společnosti. SAJ měl ve správě skiareál na Ještědu.

Radnice převedla pozemky a nemovitosti v jiných částech města na svoji společnost a SAJ je pak podle obžaloby nevýhodně směnil za pozemky, které v areálu či sousedství vlastnili soukromníci, nebo je prodal.

Podle Krenka škoda nevznikla

„Mým úmyslem bylo všechny kroky činit tak, aby měly z toho statutární město Liberec a Sportovní areál Ještěd prospěch," uvedl Pavel Krenk. Vinu odmítá i Zeronik. „Do dnešního dne jsem nepochopil, co jsem měl spáchat. Jako zaměstnanec představenstva (SAJ) jsem plnil úkoly," řekl u soudu.

Podle Krenka žádná škoda nevznikla. „Vytrhávají se jednotlivé případy, aniž by se zohledňovalo, že tím bylo dosaženo významného majetkového prospěchu pro město," řekl. Podle něj byly směny spojené s rozvojem areálu. „To vše byly věci, které souvisely s tím, aby se vytvořil areál, jak ho vidíme dnes," dodal.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky soud, Liberec, Ještěd, pozemky, ms lyžování, pozemek, ODS, Sportovní areál Ještěd a.s., Jiří Kittner, SaJ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Machinace s pozemky kvůli lyžařskému šampionátu? Soud řeší kauzu už potřetí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.