Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Městu chybí strážníci. Liberec jich má mít do dvou let o čtvrtinu víc

Liberec chce navýšit počet strážníků v následujících dvou letech zhruba o čtvrtinu, na stovku. Vyplývá to ze strategie personálního rozvoje, kterou ve čtvrtek schválilo liberecké zastupitelstvo. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) je to jeden z kroků, jak zlepšit pocit bezpečí obyvatel. Ve strategii se počítá s navýšením počtu okrsků ze 13 na 18 nebo se stálou hlídkou strážníků ve Fügnerově ulici s terminálem MHD v dolním centru.

Liberec má podle primátora nyní oproti jiným městům málo strážníků. „V současnosti máme na jednoho strážníka zhruba 1200 až 1300 obyvatel. Statistický průměr jiných krajských měst je kolem 850," uvedl primátor Jaroslav Zámečník. Pro rozpočet města to bude znamenat navýšení příspěvku pro městskou policii zhruba o 20 milionů korun, na letošní rok dostala kolem 71 milionů.

Obsadit nová místa ale nebude jednoduché, městská policie má problém naplnit i současná. „Trh práce je natolik prázdný, že se nám těžko daří získávat nové," uvedl již dříve ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. I proto liberecká městská policie letos zavedla náborový příspěvek až 100 tisíc korun. Tabulkově může mít aktuálně 77 strážníků, do plného stavu chybí tři lidé. Krajčík na zastupitelstvu uvedl, že plného stavu by mohli dosáhnout na začátku srpna.

Přestupky v Liberci

Loni řešili strážníci ve stotisícovém městě 15 310 přestupků. Podařilo se jim také zadržet 57 pachatelů trestných činů, 300 hledaných lidí či najít pět ukradených aut. Donucovací prostředky použili v 18 případech.

Autoři | Foto MP Liberec

Štítky Liberec, městská policie, nábor, strážníci, kriminalita, Jaroslav Zámečník, primátor, Starostové pro Liberecký kraj, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městu chybí strážníci. Liberec jich má mít do dvou let o čtvrtinu víc  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.