Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Rozsáhlý zátah. Policie zadržela devět lidí, stovku nelegálních zbraní i granáty

Takový případ policie v Libereckém kraji nepamatuje za nejméně posledních pět let. Všechno začalo zadržením dvojice, která střílela na Frýdlantsku v lese ze samopalů, koncem května pak proběhlo rozsáhlé zatýkání, policisté u devíti mužů nalezla samopaly, krátké zbraně i mnoho střeliva včetně tříštivých granátů nebo nábojů do kanónů.

Všichni zadržení jsou obviněni z přečinu nedovoleného ozbrojování, za což jim hrozí až pět let vězení. Kvalifikace se ale může ještě měnit. „Vyšetřování je teprve na začátku, čekáme na znalecké posudky, především z oblasti balistiky,” řekl vyšetřovatel Jaroslav Mareček.

Podle něj případ začal zadržením dvou mužů na Frýdlantsku na podzim loňského roku. „Stříleli tam ze samopalů. V jejich výpovědích se objevily zvláštnosti,” dodal.

Policisty pak jejich práce dovedla ke skupině devíti lidí, u kterých koncem května proběhly domovní prohlídky. Při nich zajistili velké množství neregistrovaných nebo zakázaných zbraní, namátkou 26 samopalů, kulomet, desítky krátkých zbraní a také střelivo nejrůznějších ráží, střelný prach, trhavo-tříštivé granáty a rozbušky.

Zadržení se mezi sebou většinou znali, potkávali se na burzách a komunikovali spolu i telefony nebo přes internet. Dva jsou z Pardubického kraje, zbytek z Libereckého kraje.

„Často nakupovali nefunkční zbraně, které uvedli do střelbyschopného stavu. K přechovávání takových zbraní a dalšího zajištěného materiálu žádné oprávnění neměli,” dodala mluvčí policie Ivana Baláková.

Proč zadržení drželi takové množství zbraní a k čemu měli sloužit, to je předmětem šetření. „Když někdo má takové množství zbraní, je to samo o sobě velké bezpečnostní riziko,” vysvětlil Ondřej Musil, náměstek ředitele krajské policie. „Nevíme, kam se mohou ty zbraně dostat, třeba k někomu, kdo by je chtěl použít,” dodal.

Autoři | Foto Luboš Vrabec a Policie ČR

Štítky policie, zátah, zbraně, Liberec, zbraň, Liberecký kraj, Frýdlantsko

FOTO, VIDEO: Rozsáhlý zátah. Policie zadržela devět lidí, stovku nelegálních zbraní i granáty  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.