Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Turista zkolaboval v Obřím dole, poranil si hlavu. Letěl pro něj vrtulník

Letečtí záchranáři společně s horskou službou zasahovali v úterý v horních partiích Obřího dolu v Krkonoších. Turista tam zkolaboval a při pádu si navíc poranil hlavu.

Svědci události použili aplikaci Záchranka. „Dispečerům Zdravotnické záchranné služby se podařilo od nich zjistit potřebné informace. Vzhledem k udané zdravotní minulosti poraněného muže došel dispečink k závěru, že je nutné zvolit zásah za pomocí vrtulníku. Ten přistál v Peci pod Sněžkou, kde na palubu přistoupil záchranář HS,“ uvedl zasahující člen horské služby Tomáš Novák.

Poté na místo dorazil vrtulník a také další člen horské služby. „Ten dojel terénním automobilem co nejblíže zraněnému, ale stejně musel s veškerým zdravotnickým vybavením dalších cca půl kilometru pěšky. Poté záchranáři z vrtulníku zajistili pacientovi životní funkce a připravili ho k transportu v podvěsu,“ řekl Tomáš Novák.




Vrtulník s pacientem pak přeletěl ke Slezské boudě, kde spustil šetrně podvěs se zraněným mužem a přistál. „Poté jsme jej přeložili na palubu a posádka ho transportovala do nemocnice k dalšímu ošetření,“ doplnil Tomáš Novák.

„Dnešní zásah opět potvrdil připravenost obou záchranných složek a také jejich efektivně fungující spolupráci. Významným pomocníkem byla právě aplikace Záchranka. Dokázali jsme s její pomocí určit polohu pacienta s přesností pěti metrů,“ komentoval akci Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Zároveň turisty varoval, aby nepodceňovali pitný režim a v současných vedrech s sebou nosili na túry dostatek tekutin.

Autoři | Foto Horská služba Krkonoše

Štítky horská služba, záchranáři, Krkonoše, Obří důl, zraněný turista, Tomáš Novák, pacient, Pec pod Sněžkou

FOTO: Turista zkolaboval v Obřím dole, poranil si hlavu. Letěl pro něj vrtulník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.