Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opravdu Barták plánoval tři vraždy? Odborníci zatím nemají jasno

Už několik let se táhne soud s doktorem Jaroslavem Bartákem, který byl odsouzen za sexuální obtěžování a nyní je obžalovaný z plánování hned tří vražd. K tomu se navíc přidalo i údajné vydírání. Případ posuzují i odborníci, kteří zatím nedokážou říci, zda Barták opravdu bral plánovaní vražd vážně.

V Liberci včera výslechem primáře pražské psychiatrické nemocnice v Bohnicích pokračoval soud s lékařem Jaroslavem Bartákem, který je obžalovaný z plánování tří vražd a vydírání. Jiří Švarc za znalecký ústav uvedl, že nejsou schopni posoudit, zda mohl Barták považovat své plánované protiprávní jednání za uskutečnitelné. Podle Švarce otázka překračuje hranice, kdy by mohl odpovědět jako odborník. „To je pro nás otázka klíčová, ale ryze právní. Odpovídali bychom jako laici, necháváme to na posouzení soudu,“ řekl primář bohnické nemocnice, Jiří Švarc.

Bartákovi, který si nyní odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek, hrozí za plánování vražd a vydírání dalších 15 až 20 let vězení, vinu ale odmítá. Tvrdí, že o plánech na vraždy mluvil v běžných vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Liberecký soud se kauzou zabývá potřetí a na základě rozhodnutí vrchního soudu nechal dopracovat znalecký posudek na duševní stav obžalovaného.

Právě ten primář z Bohnic u soudu prezentoval. Bartáka ale znovu psychiatři nevyšetřovali, podle Švarce by to nezměnilo nic na jejich předchozích závěrech. „Mohli bychom jen získat obrázek o jeho současném stavu, což podle nás není podstatné,“ řekl. Podle znalců nemá Barták žádnou duševní chorobou, kvůli níž by nebyl schopen rozpoznat protiprávní jednání. Má ale poruchu osobnosti. „Jeho osobnost je charakterizována velikášstvím, sebepřeceňováním, arogancí, potřebou obdivu,“ uvedl Švarc.

Psali jsme: Konfontace v případu doktora Bartáka. Soud proti sobě postavil dvě svědkyně s odlišnou výpovědí

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci ze msty za předchozí odsouzení. Peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Zajistit to měl spoluvězeň, který ale místo toho vše oznámil. Důvěryhodnost svědka obhajoba zpochybňuje. Vězeň svá tvrzení doložil pořízenými videonahrávkami. I je dostali znalci z bohnické nemocnice k dispozici, aby posoudili chování Bartáka, který říká, že byl v té době. „Působí střízlivým dojem, běžné kondice. Nejsme schopni říci, jakými léky byl ovlivněn,“ uvedl Švarc.

Rozsudek zřejmě zazní v polovině října, kdy se má konat další líčení. Obhajoba chce ještě vyslechnout některé zaměstnance liberecké věznice. Barták si už většinu trestu za své předchozí odsouzení odpykal, vypršet by mu měl v roce 2023. O předčasné propuštění si zatím nepožádal. Podle zprávy z rýnovické věznice, kde je od roku 2014, se jeho chování zlepšilo. Ve věznicích v Liberci a Stráži pod Ralskem měl 19 kázeňských přestupků, v Rýnovicích ani jeden a naopak byl pětkrát odměněn.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jaroslav Barták, soud, vězení, vražda, vydírání, Liberec, Jiří Švarc, plánování, nemocnice, Bohnice

Opravdu Barták plánoval tři vraždy? Odborníci zatím nemají jasno  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.