Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na silnicích Libereckého kraje do konce července zemřeli čyři lidé. O polovinu méně než loni

Za leden až červenec letošního roku byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem 2 705 dopravním nehodám. To představuje sice meziroční nárůst o celých 230 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji přišli 4 lidé a 38 osob bylo těžce zraněno. Došlo k 598 lehkým zraněním.

„Oproti stejnému období roku 2018 evidujeme výrazný pokles následků dopravních nehod. Do konce července evidujeme o 4 usmrcené osoby méně. O 16 klesl také počet těžce zraněných. Počet lehce zraněných také klesl, a to o 58,“ uvádí Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Nejhůř je na tom Liberecko

Nejvíce nehod s vážnými následky eviduje Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 1 122 nehodám, při kterých bylo 10 lidí těžce zraněno a 1 člověk zemřel. Následuje Semilsko s 380 nehodami, 2 usmrcenými a 7 těžce zraněnými. Na Českolipsku evidují 413 dopravních nehod, 1 usmrcenou osobu a 7 těžce zraněných osob. Jablonecko hlásí 413 nehod a 2 těžce zraněné osoby.

Meziročně více nehod o 83 případů zavinili v Libereckém kraji řidiči motorových vozidel – celkem 1 955. Zvěř a domácí zvířata byla označena za viníky u 580 nehod. Zde evidujeme výrazný nárůst o 159 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 84 nehod a chodci 25 nehod. V 30 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 141 nehod. To je ve srovnání s předchozím rokem méně o 7 případů.

Preventivní programy

V Libereckém kraji proběhla v letošním roce řada preventivních programů. Liberecký kraj, Tým silniční bezpečnosti, Policie ČR a další partneři se věnují především dopravní výchově dětí. Letos již společně realizovali přes 50 akcí ve školách a školkách. Další chystají po prázdninách. V letošním roce byl také opět realizován velmi populární program pro motocyklisty „Učme se přežít“. Ten běží již od roku 2010 a postupně se rozšířil i na další místa do republiky. Celkem už v rámci tohoto programu prošlo kurzem bezpečné jízdy přes 3 tis. motocyklistů.

Tisková zpráva | Foto HZS LK

Štítky nehoda, statistika, tým silniční bezpečnosti, Liberecký kraj, havárie, dopravní nehoda, Policie České republiky, silnice, okres Semily, okres Česká Lípa

Na silnicích Libereckého kraje do konce července zemřeli čyři lidé. O polovinu méně než loni  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.