Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Bývalému zaměstnanci Severochemy hrozí za požár osm let vězení. Soud začne příští pátek

V Liberci začne příští týden soud s mužem, který je obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti kvůli požáru liberecké chemičky Severochema. Na jaře před dvěma lety v důsledku požáru vznikla škoda, kterou firma vyčíslila na zhruba 140 milionů korun. Líčení je nařízeno na 6. září, řekl mluvčí Okresního soudu Přemysl Pechlát. Muži hrozí dva až osm let vězení.

Policie již dříve uvedla, že jde o tehdejšího pracovníka firmy, který chtěl ukrást chemikálii za bezmála 3000 korun. Podle televize Nova si chtěl muž napustit do kanystru a ukrást asi deset litrů ředidla. Při krádeži 29. května 2017 krátce po poledni pak podle vyšetřovatelů vznikl elektrostatický výboj, který způsobil mohutný požár. „S chemikálií manipuloval (muž) v rozporu s podnikovými interními právními akty řešící zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, nedodržel předpisy o požární ochraně," uvedla letos na jaře při ukončení vyšetřování liberecká mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Škody za 140 milionů

Oheň se na jaře před dvěma lety rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a také část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin. Zraněn byl i jeden z hasičů. Z továrny a jejího okolí evakuovala policie 50 lidí. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů, 26 hasičských jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

Severochema vyčíslila veškeré škody způsobené požárem i následnou odstávkou provozu na zhruba 140 milionů korun, podle policie mužovo počínání nezpůsobilo tak velkou škodu. „Krádeží chemikálie v hodnotě necelých 3000 korun způsobil škodu velkého rozsahu na majetku podniku, a to bezmála 30 milionů korun. K tomu vydal cizí majetek v nebezpečí škody v hodnotě přes 40 milionů korun," uvedla letos na jaře Šrýtrová.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky soud, požár, firmy, Severochema, Liberec, jaro, policie, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalému zaměstnanci Severochemy hrozí za požár osm let vězení. Soud začne příští pátek  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.