Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud kvůli požáru Severochemy proběhne až v říjnu. Obhájce náhle onemocněl

Okresní soud v Liberci se začne zabývat předloňským požárem v libereckém podniku Severochema se škodou zhruba 140 milionů korun na konci října. V případu je obžalovaný bývalý zaměstnanec chemičky, který podle policie způsobil požár při pokusu ukrást chemikálii za zhruba 3000 korun. Dnešní jednání soudkyně zrušila kvůli nemoci obhájce.

„Nemůže se dnes k hlavnímu líčení dostavit, nemá za sebe substituci," řekla soudkyně Blanka Škrétová.

Obžalovanému hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení. Toho, co se stalo, lituje. Víc se ale k tomu vyjadřovat nechtěl. „Jsem rád, že jsem to z té hlavy vytěsnil," řekl.

Podle policie požár vznikl, když si obžalovaný chtěl napustit do kanystru ředidlo. Vznikl při tom elektrostatický výboj a způsobil mohutný požár. Oheň se 29. května 2017 rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověk, zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

Severochema vyčíslila škody způsobené požárem i následnou odstávkou provozu na zhruba 140 milionů korun, podle policie mužovo počínání nezpůsobilo tak velkou škodu. „Krádeží chemikálie v hodnotě necelých 3000 korun způsobil škodu velkého rozsahu na majetku podniku, a to bezmála 30 milionů korun. K tomu vydal cizí majetek v nebezpečí škody v hodnotě přes 40 milionů korun," uvedla letos na jaře mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Autoři | Foto čtenář Drbny

Štítky ČR, soud, požár, firmy, Severochema, Liberec, FOTO, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud kvůli požáru Severochemy proběhne až v říjnu. Obhájce náhle onemocněl  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.