Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soudce libereckých kauz má problém. Kárný senát mu vyčetl nerespektování Vrchního soudu i průtahy v případech

Roční snížení platu o dvacet procent. To je výsledek jednání kárného senátu ohledně libereckého soudce Petra Neumanna. Senát soudci vyčetl, že v několika případech nerespektoval rozhodnutí Vrchního soudu a také průtahy u jeho řízení. Neumann přitom rozhoduje například korupční kauzu ohledně kostela sv. Máří Magdaleny v Liberci, ve které je obžalován i hejtman Martin Půta.

Soudce Neumann se podle serveru Česká justice dopustil kárného provinění ve čtyřech případech. „Ve dvou z nich měl opakovaně nerespektovat rozhodnutí odvolacího soudu, což vedlo ke změně senátu a v jednom z případů také v důsledku k zastavení trestního stíhání z důvodu promlčení,“ uvedl web.

Rok nereagoval na státního zástupce

Senát také řešil případ, kdy Neumann více než rok nereagoval na návrh státního zástupce a hlavní líčení ve věci nařídil až před podáním kárné žaloby. A v poslední věci nechal nejprve zatknout člověka, kterého pak nechal telefonátem propustit, aniž by provedl řádné vazební řízení. Tuto věc mu ale nakonec senát nevyčetl.

Kárný senát zasedal v pondělí, liberecký soudce na něj ale vůbec nedorazil. Soudu poslal ve čtvrtek email, že má problém se zády a že dává souhlas jednáním v jeho nepřítomnosti.

Neumann také zaslal soudu návrh dohody, ve které navrhoval, aby byl potrestán srážkou deseti procent platu po dobu jednoho roku s tím, že v lednu 2020 rezignuje.

Dvacet procent z platu

Dohodu ale v nepřítomnosti Neumanna kárný senát odmítl a nakonec ho potrestal srážkou dvaceti procent z platu po dobu jednoho roku. „Senát měl pochybnosti o postoji kárně žalovaného, neboť ve vyjádření k dohodě, kdy setrval na svých názorech a pochybení neuznal, popřel soudce podmínku dohody v podobě sebereflexe a uznání pochybení,“ uvedla Česká justice.

Neumannovi přitížil i fakt, že v minulosti už měl dvě důtky. U kárného senátu zaznělo také stanovisko místopředsedy Vrchního soudu v Praze pro trestní úsek, vypracované na základě vyjádření předsedů odvolacích senátů tohoto soudu. Podle nich trpí rozhodovací praxe soudce Neumanna setrvalými nedostatky, včetně nedostatečné erudice. Jeho rozsudky nejsou dostatečně odůvodňovány a soudce se dopouští průtahů.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky soudce, petr neumann, kárný senát, Senát Parlamentu ČR, Marie Magdalena, Martin Půta, Liberec, Vrchní soud v Praze, vrchní soud

Soudce libereckých kauz má problém. Kárný senát mu vyčetl nerespektování Vrchního soudu i průtahy v případech  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.