Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pyrotechnici kolem půlnoci deaktivovali leteckou pumu. Lidé se mohli vrátit domů

, aktualizováno 26. září 2019, 6:50

Pyrotechnici zajistili v Liberci kolem půlnoci nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války tak, že je bezpečná. Kvůli jejímu nálezu byly v uplynulých několika hodinách evakuovány tisíce lidí.Ti se tak poté mohli vracet do svých domovů.

Evakuace lidí trvala zhruba šest hodin, pyrotechnikům k zajištění pumy poté stačilo zhruba 20 minut. „Povedlo se jim pumu zajistit na místě a je neškodná. Během noci si ji pyrotechnici odvezou," uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.


Z důvodu bezpečnosti byla evakuována oblast v okruhu 750 metrů, vyklizena musela být aréna, ale i základna profesionálních hasičů. Domov muselo opustit asi pět tisíc lidí. Evakuační autobusy vozily ty, kteří nemají jiné útočiště, do základních škol Dobiášova a Ještědská. Hasiči vyhlásili čtvrtý, nejvyšší stupeň poplachu.


Azyl ve dvou školách využilo zhruba 500 lidí, k dispozici tam měli jídlo a pití. Uzavřené byly přilehlé komunikace kolem nalezené pumy, včetně průtahu Liberce i čtyřproudá silnice číslo 14 na Jablonec. Nejezdily ani vlaky z Liberce do Jeřmanic na trati do Turnova.

Nález pumy před osmi lety

Podobný typ stokilogramové letecké pumy z druhé světové války používanou sovětskou armádou nalezli v Liberci také v červenci 2011. Kvůli ní tehdy policisté evakuovali ze dvou nákupních center Nisa a Sconto na 3500 lidí. I tehdy ji našli při výkopových pracích, vpodvečer. Na místě ji ale nebylo možné zlikvidovat, proto ji druhý den ráno krátce po 03:00 odvezli speciálním autem hasiči ze Zbirohu do prostoru Ralsko, kde byla bezpečně zlikvidována.

Autoři | Foto Liberecká Drbna

Štítky munice, pyrotechnik, arena, Liberec, druhá světová válka, Sovětská armáda, Sconto

Pyrotechnici kolem půlnoci deaktivovali leteckou pumu. Lidé se mohli vrátit domů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.