Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kauza pašování heroinu do Británie a Švédska je opět u soudu

Výslechy obžalovaných začalo včera u Krajského soudu v Liberci projednávání letité kauzy pašování kilogramů heroinu přes Rakousko do Británie a Švédska. Obžalovaní vinu odmítají, hrozí jim až 15 let vězení. Soudy se případem zabývají už deset let.


Soudy se případem zabývají už deset let, včera ale líčení začalo jako by se v minulosti neprojednával. Senát má jiné složení a obžalovaní nesouhlasili jen se čtením výpovědí z minulých líčení.

Obžaloba skupinu viní z toho, že pomáhala pašovat na Západ heroin z Turecka. Kurýři přebírali drogu v rakouském Linci a ukrývali v nádržích svých automobilů. V případu bylo původně obžalováno osm lidí, na dva se ale vztahovala prezidentské amnestie. Oba v kauze měli epizodní role.

Za hlavního strůjce obchodů označuje obžaloba 63letého kosovského Albánce Rexhepa Sejdia z Liberce. "Jsou to názory, spekulace, pohádky ze strany policie," odmítl dnes vinu před soudem. "Nikdy jsem se nezabýval takovou trestnou činností, nikomu jsem nedal žádné rozkazy, nic jsem neorganizoval," prohlásil. Ostatní obžalované zná hlavně jako hosty z liberecké restaurace Country salon, kterou tehdy vlastnil.

Za strůjce obchodu obžaloba považuje i padesátiletého Pavla Blechu, s nímž se zná Sejdia od roku 1989. "Byl a je mým přítelem, ale takové obchody jsme nikdy nedělali. S Blechou jsem spolupracoval v rámci jedné firmy zabývající s exportem a importem textilu," řekl Sejdiu. Před libereckým soudem stanul kvůli heroinu už v letech 2001 a 2002, drogové obchody se mu ale nepodařilo prokázat. Dnes u soudu uvedl, že ho z toho tehdy nepravdivě obvinil Martin Šlapák. Nyní je také mezi obžalovanými a jako jediný ze skupiny se v minulosti k převážení heroinu do Británie přiznal. Šlapák by měl vypovídat ve středu. Ostatní vinu popírají.

Podle obžaloby skupina dvakrát vezla drogu do Británie, kam poprvé mířilo zhruba devět kilogramů směsi obsahujícího velice kvalitní heroin, podruhé asi dvojnásobek. Vozidla měla vypadat nenápadně, kromě řidiče v nich proto cestovala ještě žena s dítětem. V jiném voze na pokyn Blechy jel za nimi Šlapák. Při druhé cestě Britové kurýra zadrželi a odsoudili k jedenáctiletému vězení.

V případu figurují ještě Lenka Mačicová a syn kosovského Albánce, Hamdi Sejdi, který nyní pracuje ve Švýcarsku. Podle obžaloby žena s instrukcemi od Sejdiho převážela do Švédska téměř kilogram heroinu. Droga se později našla v autě člověka, s nímž byla v kontaktu. Sejdi dnes u soudu uvedl, že žena měla ve Švédsku pouze vyzvednout peníze, které by zavezl na Balkán jako humanitární pomoc v souvislosti s konfliktem v Kosovu. "Banky tam nefungovaly, neexistovaly jiné možnosti, jak je tam poslat," řekl. Sám nemohl vycestovat kvůli vízu a Mačicovou takto využil čtyřikrát, vozila 50.000 až 100.000 německých marek. Kromě Mačicové využíval k takovým cestám i Jiřího Braunera, jenž je v tomto případu také obžalován.

Krajský soud už v případu vynesl tresty od podmínek až po 12 let vězení. Vrchní soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil pro vady v dokazování. V květnu je hlavní líčení nařízeno na šest dnů, zaznít by mohl i rozsudek.

Zdroj: ČTK

Štítky heroin, Velká Británie, Švédsko, věznice, Liberec, obchod, Rakousko, Martin Šlapák, Turecko, Linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza pašování heroinu do Británie a Švédska je opět u soudu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.