Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podmínku za šíření HIV soud zrušil. Muže poslal do vězení

O zvrat v případu Rudolfa Martina Nováka, který úmyslně šířil vir HIV, se ve středu odpoledne postaral Vrchní soud v Praze. Novák si za šíření HIV u libereckého soudu vysloužil podmínku. Tu ale vrchní soud zrušil a sedmatřicetiletého muže poslal na šest let do vězení. Proti verdiktu se může Novák odvolat jen k Nejvyššímu soudu.

Kromě šíření nakažlivé nemocí to byl podle soudu také pokus o těžké ublížení na zdraví. Novákovi, který o své nákaze virem HIV ví od roku 2001, hrozilo až 12 let vězení. Za to samé přitom už v minulosti ve vězení byl. Odseděl si 3,5 roku a před koncem trestu byl podmínečně propuštěn na svobodu.

Proti únorovému rozsudku libereckého soudu se odvolala státní zástupkyně, která chtěla přísnější trest, a také obžalovaný. Soudce Jiří Lněnička žalobkyni částečně vyhověl a Novákovo odvolání zamítl. Soud v Liberci podle něj nepřihlédl k dřívějšímu Novákovu trestu. Obžalovaný včera zopakoval, že muži, kteří proti němu vypovídali jako poškození, byli jeho partneři a může jít z jejich strany o mstu. Lněnička tomu ale neuvěřil a řekl, že by to bylo možné například v jednom případě, v této kauze je ale poškozených několik.

Novák měl podle obžaloby na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk s šesti muži, aniž je informoval o své nemoci. Při sexu s některými z nich nepoužíval kondom. O své nemoci ví Novák už od roku 2001. Potrestán byl nakonec za pět případů. Hlavní líčení byla s ohledem na citlivost kauzy před libereckým soudem neveřejná, což žádal Novákův advokát také včera, vrchní soud mu ale nevyhověl, protože neprováděl žádné nové důkazy.

Obžalovaný, mezi lidmi známý pod přezdívkou Maarty, od začátku vinu popíral. Odsouzení na 3,5 roku v roce 2005 prý pro něj bylo dostatečným poučením. Tvrdil, že o své nemoci dopředu informoval všechny své milence a pokaždé při sexu používal jako ochranu kondom. Výpovědi svých příležitostných partnerů, kteří proti němu svědčili, označil za lži.

Před deseti lety byl Novák odsouzen za šíření nakažlivé choroby a pokus o těžké ublížení na zdraví. Podle verdiktu virem tehdy dva roky ohrožoval své známé a nejméně v deseti případech měl s muži pohlavní styk. Seriózně vyhlížející Novák v té době navazoval známosti v gay klubech v centru Prahy a také na internetu. Policisté po jeho zadržení apelovali na jeho případné partnery, aby podstoupili zdravotní testy, nikdo z nich však nakažen nebyl.

Zdroj: ČTK

Štítky Martin Novák, HIV, věznice, nemoc, Vrchní soud v Praze, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínku za šíření HIV soud zrušil. Muže poslal do vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.