Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V případu 23 zastupitelů Liberce vypovídali znalci, neshodli se

Znalci na oceňování nemovitostí dnes vypovídali v kauze 23 zastupitelů Liberce obžalovaných z nevýhodného prodeje dvou městských pozemků. Jejich závěry jsou rozdílné, a státní zástupkyně proto navrhuje vypracování dalšího posudku.


Soudkyně odpoledne rozhodne, zda tento návrh přijme a jednání odloží na neurčito, nebo začnou závěrečné řeči. Komunálním politikům hrozí za porušování povinnosti při správě cizího majetku až tři roky vězení.

V případu se posuzuje údajně nevýhodný obchod z dubna 2007, kdy podle obžaloby zastupitelé schválením prodeje dvou městských pozemků způsobili škodu 3,5 milionu korun. Žaloba se opírá o posudek znalce Miroslava Bureše, který ale tuto částku dnes sám zpochybnil. "Když koukám zpětně, tak bych byl (při stanovení ceny) opatrnější. Vypracovával jsem ho v době velké euforie, kdy ceny stoupaly," uvedl u soudu. Zatímco před lety dospěl k ceně 1500 až 1700 korun za metr čtvrteční, dnes hovořil o částce 1300 až 1500 korun za metr čtvereční. Jiný pozemek v této lokalitě se prodával tehdy téměř za 1300 korun za metr čtvereční.

Manželé Volavkovi za jednu parcelu zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhou 350 korun za metr. Město prodejem pozemků v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních získalo téměř 1,5 milionu korun. Podle oponentního posudku obhajoby, který loni vypracoval znalecký ústav Grant Thornton, byla jejich obvyklá cena v té době 1,9 milionu korun. "I kdyby tak teoreticky v uvozovkách nějaká škoda vznikla, nedosahovala by hranice škody, která zakládá trestní odpovědnost," řekl jeden z obhájců Oldřich Filip. Skutková podstata trestného činu by podle něj v tomto případě nastala, pokud by škoda byla alespoň půl milionu korun.

Bureš se závěry oponentního posudku dnes nesouhlasil, výhrady vůči němu měla i státní zástupkyně Martina Dědková. "Vycházeli z poněkud jiných podkladů, domnívám se, že je vhodné vypracovat revizní znalecký posudek," uvedla. Obhajoba s tím nesouhlasí, považuje to za zbytečné mrhání penězi.

Okresní soud zastupitele už dvakrát osvobodil, rozhodnutí ale bylo v obou případech zrušeno. Pro prodej v dubnu 2007 hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obžalovanými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner nebo současná radní Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, pozemek, metr čtvereční, Miroslav Bureš, Zuzana Kocumová, Grant Thornton, Jiří Kittner, ČSSD, ODS, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V případu 23 zastupitelů Liberce vypovídali znalci, neshodli se  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.