Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Policie při kontrole na pražském Hlavním nádraží zadržela 13 lidí

Policie na pražském Hlavním nádraží celý včerejšek kontrolovala vytipované vlaky, kterými by mohli jet nelegální migranti. Zadrženo bylo celkem 13 lidí, mimo jiné občané Afghánistánu, Sýrie či Gambie. Podle mluvčího policie Jana Daňka se na akci podílela cizinecká policie, která bude o zadržených zjišťovat bližší informace.

Jedna z kontrol na Hlavním nádraží se uskutečnila před 17:00. Několik desítek policistů zkontrolovalo cestující v mezinárodním vlaku z Budapešti, který měl v Praze zastávku a pokračoval dál do Německa. Policisté v něm zadrželi jednoho občana Afghánistánu, který neměl v pořádku doklady.

Podle vnitra mělo ze 13 lidí zadržených v Praze sedm již zažádáno o azyl v Řecku, nebo Maďarsku. "Policie tyto osoby umístí do záchytného zařízení pro cizince, a následně budou vráceni do zemí, kde žádaly o azyl. U zbylých zadržených bude policie zjišťovat totožnost a důvod migrace, a na základě toho budou přijata další opatření," uvedla mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici. "Zpřísnili jsme kontroly na celém území státu a vůbec jsme v tomto smyslu zintenzivnili veškerou činnost," sdělil ministr vnitra Milan Chovanec.

Opatření podle vnitra přijala policejní ředitelství v krajích sousedících s Rakouskem, tedy v Jihočeském a Jihomoravském, a také na Vysočině. "Jsou situována do míst, kde uprchlíci nejčastěji do České republiky vstupují, přejíždějí přes ni nebo ji opouští. Opatření budou probíhat časově i místně flexibilně podle toho, jak se bude situace s uprchlíky dále vyvíjet," doplnila Nováková. Chovanec chce také jednat o migraci s rakouskou ministryní vnitra Johannou Miklovou-Leitnerovou. Policejní prezident Tomáš Tuhý se zase podle ministerstva v nejbližších dnech sejde se svým maďarským protějškem Károlym Pappem.

Uprchlíci nejčastěji hranice překračují v Jihomoravském kraji. "Na přechodu v Mikulově dnes policisté žádné cizince nezadrželi," řekla mluvčí Jihomoravské policie Petra Vedrová.

V posledním roce jsou kontroly intenzivnější, a to nejen přímo na hranicích, ale po celé trase dálnic či ve vlacích a na nádražích. Trendem posledních týdnů jsou zadržení nelegální migranti zejména v autobusech dálkové silniční dopravy, dále pak v mezinárodních vlakových spojích a v úkrytech nákladních automobilů.

Česko je pro uprchlíky především tranzitní zemí. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala vyšší počet občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zadrženi při pokusech o nelegální přechod do Německa. Evropská unie čelí přílivu uprchlíků z Afriky, Sýrie a dalších zemí zasažených válkou a chudobou.

Evropská komise proto navrhla přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4) včera spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem při jednání v Bratislavě kvóty odmítli. Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko jsou připraveny pomoci řešit migrační krizi na základě dobrovolnosti. Český prezident Miloš Zeman ve Sněmovně odmítl povinné kvóty migrantů.

Česko má podle něj pomáhat na území, odkud uprchlíci do Evropy odcházejí. Premiér Bohuslav Sobotka před dnešní schůzkou novinářům řekl, že řešením náporu migrantů v EU by byla dohoda s africkými státy o návratu uprchlíků, pokud nezískají azyl.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, hlavní nádraží, uprchlík, Afghánistán, Sýrie, Cizinecká policie, Česko, Gambie, Německo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie při kontrole na pražském Hlavním nádraží zadržela 13 lidí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.