Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Migrační vlna se Libereckému kraji vyhýbá, policie zatím nezadržela žádného běžence

Navzdory mediální masáži o tisících uprchlíků, kteří putují z Afriky a Asie do Evropy, zůstává Liberec touto problematikou nedotčen. Podle posledních informací nezadržela cizinecká policie v posledních dnech ani týdnech jediného běžence na území Libereckého kraje. V celé republice pak číslo překročilo stovku.

„Mohu potvrdit, že jsme v Libereckém kraji žádné nelegální migranty v poslední době neodhalili,“ sdělila Drbně mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Radní i přesto připravili preventivní soubor humanitárních a sociálních opatření pro případ, že by uprchlická vlna zasáhla i Liberec. Město je ochotno zajistit uprchlíkům ubytování či základní finanční prostředky na krytí potřeb.

„Jde čistě o preventivní opatření pro případ, že by se Liberce nějak dotkla aktuální uprchlická vlna. Musíme být v takové situaci schopni v krátké době zajistit potřebným lidem alespoň přístřeší, základní finanční pomoc a nezbytné sociální a právní služby. Azylová a migrační politika je sice primárně oblastí státní správy, respektive vlády, nicméně nemůžeme v akutní situaci na území města dělat, že se nás to netýká,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr (Změna).

Policie se zaměřuje na mezinárodní vlaky

O poznání složitější situaci řeší v jiných krajích. "Za uplynulý týden se počet zachycených migrantů zhruba zdvojnásobil," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Výjimečná byla podle ní v počtu zadržených běženců noc na pondělí, kdy policie zadržela 21 nelegálních migrantů, za celý víkend jich bylo 36. "Téměř všichni byli nalezeni při kontrole mezinárodních vlaků z Rakouska, hlavně na Břeclavsku, další větší skupina v Praze a také v Pardubicích," řekla k víkendu.

Ministr Chovanec ve čtvrtek na mimořádné schůzi sněmovny k migraci ohlásil, že Česko kvůli migrační krizi posiluje kontroly ve vlacích z Maďarska a na některých vybraných silnicích v příhraničí. Opatření bylo podle Rendlové vyhlášeno ve třech krajích. V Jihomoravském a Jihočeském kvůli jejich státní hranici s Rakouskem, přes něž běženci do Česka přicházejí, a v Kraji Vysočina kvůli kontrolám na dálnici D1. Při kontrolách s cizineckou policií spolupracuje pořádková a dopravní policie.

Jihomoravská policie o víkendu zadržela 14 migrantů, uvedla už dříve. Třináct z nich odhalila při kontrole vlaků, jednoho v autobusu z Rakouska.

Kosovo, Sýrie a Afghánistán

Na zvýšený příliv nelegálních migrantů cizinecká policie reagovala větší intenzitou kontrol už koncem loňska a počátkem letoška, podotkla Rendlová. Připomněla dříve zveřejněná čísla, podle nichž cizinecká policie do konce května v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což bylo zhruba o 42 procent víc než o rok dřív. Nejčastěji to byli státní příslušníci Kosova, Sýrie a Afghánistánu. Mezi další národnosti, které chtěli Českem projít, patřili občané Iráku, Pákistánu, Alžírska či Somálska.

Evropská unie nyní čelí zvýšenému přílivu migrantů hlavně přes Itálii a Řecko. Evropská komise proto navrhla kvóty, podle nichž by se měly členské státy postarat o desetitisíce žadatelů o azyl. V Česku se proti kvótám postavila vláda i prezident Miloš Zeman, prosazují pomoc běžencům v jejich zemích nebo uprchlických táborech.

Česko je pro uprchlíky hlavně tranzitní zemí a v rámci EU patří k zemím, kde žádá o azyl méně uprchlíků. Za prvních pět měsíců letošního roku požádalo o mezinárodní ochranu 679 cizinců, což je o 286 více než za stejné období loňského roku. Zhruba polovinu tvořily žádosti občanů Ukrajiny, následovali žadatelé z Kuby, Sýrie a Vietnamu. Za celý loňský rok požádalo o mezinárodní ochranu v tuzemsku 1156 lidí.

S využitím ČTK

Štítky policie, Liberecký kraj, Cizinecká policie, uprchlík, Česko, Liberec, Evropa, Afrika, Asie, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Migrační vlna se Libereckému kraji vyhýbá, policie zatím nezadržela žádného běžence  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.