Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli obvinění ředitele nemocnice se sejde dozorčí rada

Kvůli obvinění ředitele Krajské nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného z korupce se mimořádně sejde dozorčí rada nemocnice. Zástupci akcionářů, kterými jsou Liberecký kraj a města Liberec a Turnov, se chtějí seznámit se situací. Jednání by se podle všeho mělo uskutečnit ještě dnes večer, nebo v pátek.

"S primátorem Liberce Tiborem Batthyánym (ANO) a starostou Turnova Tomášem Hockem (Nezávislý blok) jsme se shodli, že je třeba svolat mimořádné jednání dozorčí rady. Požádal jsem proto předsedkyni dozorčí rady, aby se její členové sešli co nejdříve. Chceme, aby předseda představenstva a generální ředitel nemocnice osobně obeznámil dozorčí radu s nastalou situací a sdělil své stanovisko k ní. Do té doby se nebudeme více vyjadřovat," uvedl hejtman Martin Půta (STAN).

Ředitele největší krajské nemocnice Nečesaného obvinila ve středu policie z přijetí úplatku, za což mu hrozí až 12 let vězení. Zůstává ale zatím dál v čele nemocnice. O svém stíhání informoval už ve středu představenstvo nemocnice a dal svou funkci k dispozici. "Představenstvo mu dalo důvěru," sdělila už dříve mluvčí nemocnice Barbora Silná. Spolu s Nečesaným je stíhána ještě jedna žena kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti, za to jí hrozí tři až osm let vězení. Její jméno uazím není známo. Oba jsou vyšetřováni na svobodě. V souvislosti s obviněním zasahovala ve středu v liberecké nemocnici protikorupční policie.

PSALI JSME: Policie obvinila šéfa liberecké nemocnice z korupce

Čeho přesně se kauza týká, zatím není jasné. Právu ale šéf ústeckých krajských žalobců Jan Jakovec řekl, že stíhání nesouvisí s kauzou syna Nečesaného.

Krajská nemocnice Liberec je s 1140 lůžky a 2500 zaměstnanci v nemocnicích v Liberci a Turnově největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Policie se na ni nezaměřila poprvé. Před čtyřmi lety vyšetřovala například údajně předražený nákup přístrojů pro liberecké kardiocentrum. Vybavení centra bylo financováno z evropských fondů, šest kompletních přístrojů stálo bezmála 60 milionů korun. Nákup měl být předražený, vyšetřování to ale nepotvrdilo.

Policie prověřovala nemocnici také před dvěma lety v souvislosti s kauzou údajného neoprávněného vyplácení odměn pro uvolněné členy krajského zastupitelstva, kteří byli v dozorčí radě nemocnice. Z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti byl obviněn tehdejší ředitel nemocnice Jiří Veselka a stíhání hrozilo i liberecké primátorce Martině Rosenbergové (ČSSD). Státní zástupce ale v obou případech stíhání zastavil. Celá kauza nelegálního vyplácení odměn skončila nedávno u soudu osvobozujícím rozsudkem.

S využitím ČTK

Štítky nemocnice, dozorčí rada, Krajská nemocnice Liberec, Luděk Nečesaný, Liberec, Turnov, Liberecký kraj, policie, Tomáš Hocke, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli obvinění ředitele nemocnice se sejde dozorčí rada  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.