Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V případě velkého náporu migrantů může hranice hlídat armáda

V případě masového náporu imigrantů by Česko mohlo podle posledních informací k ochraně hranic nasadit armádu. Podle ministerstva vnitra může vláda k plnění úkolů policie povolat i příslušníky vězeňské služby nebo celní správy. To je však jen řešení, kterému by ministerstvo sáhlo v případě nouze.

"Policie zvýšila kontroly a zesílila opatření v krajích, které sousedí s Rakouskem. Kapacity policie však mají své limity. Při dlouhodobém nasazení či při velkém náporu bude potřeba zapojit i další složky," tlumočila dnes na včera slova ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jeho mluvčí Petra Kučerová.

"Konkrétní plány máme připraveny. Detaily ovšem nejsou určeny ke zveřejnění. Vláda může povolat k plnění úkolů policie vojáky v činné službě a příslušníky vězeňské služby nebo celní správy," doplnila.

Kvůli opatřením proti nelegální migraci a bezpečnostní situaci v Česku po pátečních útocích ve Francii a Tunisku se v neděli sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Česká republika posílila kontroly zaměřené na odhalování nelegálních běženců od minulého čtvrtka, policie se soustřeďuje na vlaky a silnice hlavně na jihu Čech a Moravy a na Vysočině.

V posledních dvou týdnech byl počet odhalených migrantů zhruba trojnásobný oproti tomu, co bylo předtím obvyklé. Evropská unie nyní čelí zvýšenému přílivu migrantů zejména přes Itálii a Řecko, kteří často směřují dál na sever.

Navzdory mediální masáži o tisících uprchlíků, kteří putují z Afriky a Asie do Evropy, zůstává Liberec touto problematikou nedotčen. Podle posledních informací nezadržela cizinecká policie v posledních dnech ani týdnech jediného běžence na území Libereckého kraje.

„Mohu potvrdit, že jsme v Libereckém kraji žádné nelegální migranty v poslední době neodhalili,“sdělila Drbně mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, Česko, Vězeňská služba České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Milan Chovanec, Petra Kučerová, ČSSD, Rakousko, Evropská unie, Bezpečnostní rada státu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V případě velkého náporu migrantů může hranice hlídat armáda  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.