Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Neokradl i vás? Tenhle podvodník si přišel na miliony

Zhruba o deset milionů korun podle policie připravil nejméně pět lidí 35letý muž z Turnovska. Sliboval vysoké zhodnocení jejich úspor investováním na burze, k obchodování ale neměl povolení a peníze používal pro sebe. Policie ho obvinila z podvodu. Muži hrozí až deset let vězení.

Kriminalisté předpokládají, že těch, kteří svěřili muži peníze s vidinou jejich vysokého zhodnocení, mohou být desítky, sdělila dnes krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

K vyšetřování případu podle Suchánkové zavdal podnět okázalý život 35letého muže, který neušel pozornosti jeho zaměstnavatele. "Žil si výrazně nad poměry, kupoval si drahá auta a měl další výdaje, které neodpovídaly jeho příjmům v zaměstnání," řekla mluvčí. Muži podle policie v jeho nedovolené podnikatelské činnosti výrazně pomohlo jeho zaměstnání, které se řadí mezi vážná a prestižní.

"Pan obviněný je nepochybně charismatická osobnost, když tolik rozumných, vzdělaných lidí přesvědčil, aby mu s příslibem nereálných zisků svěřili své celoživotní úspory. Je přitom smutnou skutečností, že veškerý zajištěný majetek obviněného představuje jen zlomek vzniklé škody, většina půjček totiž padla na hrazení luxusního života obviněného a udržování systému v chodu," řekl státní zástupce Petr Hořín, který případ dozoruje.

Muž se prezentoval jako velice úspěšný obchodník s akciemi, který svým věřitelům dokáže vydělat až 42 procent navíc z vložené částky. K provozování burzovní činnosti musí mít ale ze zákona povolení, které uděluje Česká národní banka, a to neměl. Věřitelům podle Suchánkové opomenul sdělit i to, že jeho investice do cenných papírů jsou dlouhodobě prodělečné.

Svůj obraz úspěšného obchodníka posiloval podvodník tím, že starším věřitelům jejich slibované úroky vyplácel. Ovšem na úkor nových věřitelů. Těch ale musel shánět stále víc a víc, aby jeho systém nezkolaboval. "Z lidí vylákal statisícové, ale mnohdy i milionové částky, i přesto, že si musel být vědom toho, že nemá žádný reálný finanční zdroj, ze kterého by byl schopen peníze vrátit nebo je zhodnotit," řekla Suchánková.

Policisté zatím podle Suchánkové dokumentují nejméně pět lidí, kteří se stali obětí podvodníka. Jejich počet nebude ale zřejmě konečný. Případní další poškození mohou policii kontaktovat na telefonním čísle 725 876 074 nebo prostřednictvím e-mailu krpl.ohk@pcr.cz.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, peníze, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neokradl i vás? Tenhle podvodník si přišel na miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.