Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nebezpečný byznys. Mladíci kradli olej z transformátorů

Krade se vše a to bez ohledu na nebezpečí. Rozum zůstává stát na byznysem, který živil trojici mladíků. Ti objížděli odlehlé transformátory na Jablonecku a z nich vyčerpávali tisíce kilogramů oleje. Takto poškodili pět soustav. Škody jsou do statisíc korun. Policisté je díky mravenčí práci dopadli a u soudu jim hrozí až šest let za mřížemi.

„Více než rok pátrali policisté po zlodějích, kteří vykrádali chladící olej přímo z nádržní vysokonapěťových trafostanic. Nyní se jim podařilo dopadnout trojici mladíků, kteří se na tuto specifickou, nebezpečnou a nepříliš častou trestnou činnost zaměřili,“ shrnula mluvčí policie Vlasta Suchánková. Podle ní bylo nejstaršímu ze zlodějské trojice čtyřiadvacet let.

Největší „úlovek“ se jim povedl v Rychnově u Jablonce nad Nisou, kde poté, co uvolnili ventily hned u dvou transformátorů, odčerpali přes 1 900 kilogramů chladícího oleje za více jak sto tisíc korun. Ukradený olej obratem prodávali.

Za celou dobu, co se takto živili, se jim podařilo ukrást přes tři tisíce kilogramů oleje za bezmála dvě stě tisíc korun. Škoda na samotných transformátorech je vyčíslena na 400 tisíc korun. „Transformátor se bez oleje většinou přehřál, a tím se vlastně zničil. Mnozí odběratelé zůstali pak spoustu hodin bez proudu a společnosti ČEZ vznikly statisícové škody,“ dodala mluvčí.

Za krádeže a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení si teď mladíci můžou pár let posedět za mřížemi. Všem třem totiž hrozí až šest let za mřížemi.

Štítky okres Jablonec nad Nisou, ČEZ, Rychnov u Jablonce nad Nisou, podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečný byznys. Mladíci kradli olej z transformátorů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.