Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sochu (A)symbiont před radnicí zničil neznámý vandal

Socha (A)symbiont od absolventky Akademie výtvarných umění v Praze Barbory Krninské vydržela před radnicí je necelé dva měsíce. Socha klečící lidské postavy, jež je spojená s židlí, o víkendu nevydržela útok neznámého vandala. Ten čtyřsetkilovou sochu poškodil ve více než metrové výšce. Škoda je 350 tisíc korun.

„Po dopadení hrozí pachateli před soudem uložení až ročního vězení. Oddělení policie žádá občany, kteří se v inkriminovanou dobu pohybovali v prostorách před budovou radnice, aby své postřehy v souvislosti s poškozením sochy oznámili na příslušné oddělení nebo na tísňovou linku policie 158,“ požádala mluvčí policie Bohdanka Capuličová. Vandal podle ní prošlápl horní část sochy.

"Socha vznikla v roce 2013 a až doposud stála na golfovém hřišti na Slapech,“ řekla Jitka Mrázková z obecně prospěšné společnosti Spacium, které se o instalaci díla zasloužilo. Před radnicí měla stát až do příštího června.

Autorka název pro své dílo odvodila od slova symbiont, které znamená organismus žijící v rovnováze s jiným organismem, přičemž úvodní "A" tento význam mírně narušuje.

Dílo je ze sklocementu, a mělo tak být odolnější než jeho předchůdce - socha černošské tanečnice a bojovnice za lidská práva Josephine Bakerové. Křehká socha z gramodesek, tmelu a polystyrenu před radnicí vydržela jen dva dny. Pak ji neúmyslně poškodil jeden muž, který se chtěl u díla připomínajícího ženu oděnou do levhartí kůže vyfotit. Ztratil ale rovnováhu a sochu vyvrátil z podstavce. Spacium ji poté umístilo na bezpečnější místo do vstupní haly Základní umělecké školy. Ani tam už ale není, socha se prodala v aukci.

Štítky radnice, socha, Akademie výtvarných umění v Praze, policie, Josephine Bakerová, Vodní nádrž Slapy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochu (A)symbiont před radnicí zničil neznámý vandal  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.