Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za utýrání koně vyměřil soud podmínku

Za brutální utýrání koně vyměřil Okresní soud v České Lípě podmíněný trest. Čtyřiadvacetiletý Michal Medek z Kravař odešel od soudu s podmínkou 2,5 roku vězení na zkušební dobu tři a půl roku. Trest je navíc jen za Medkovy krádeže, ty mají totiž přísnější sazbu než týrání zvířat, uvedla dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes.

Soudce zohlednil to, že se muž k týrání a krádežím přiznal a s policisty spolupracoval. Medek se za své činy omluvil, proti rozsudku se neodvolal, nechal si ale čas na rozmyšlenou.

Další dva případy týrání koní ale policie ještě neuzavřela a Medek se z nich teprve bude před soudem zodpovídat. Proto zůstává ve vazbě.

První případ utýraného koně řešila policie letos v květnu. Do policejního protokolu tehdy Medek uvedl, že měl v pátek 29. května velmi špatný den. V noci se pak s lanem, nožem a košíkem plným sušených rohlíků vydal na kravařskou pastvinu. Rohlíky k sobě koně přilákal. Když ho chytil, uvázal mu kolem krku smyčku, která ho rdousila, a pak mu podřízl hrdlo. V době, kdy ve zvířeti ještě pulsovalo srdce, mu vrazil do řitního otvoru kůl, stahoval z něj kůži a odřezával maso. Odnesl si asi čtyři kilogramy svaloviny. "Líbilo se mi, jak se kůň dusí," přiznal.

Zhruba o měsíc později se objevil podobný případ. Mrtvou sedmiletou klisnu poníka objevil majitel zemědělské usedlosti v Kravařích. Klisna měla pevně uvázané lano kolem krku a takto byla rovněž lanem přivázána ke stromu. Navíc měla svázané zadní i přední nohy a ty pak ještě pachatel provázal mezi sebou. Tyran jí tím připravil velmi trýznivou smrt. Přivolaná veterinární lékařka určila jako příčinu jejího úmrtí udušení. Dalšího koně se zabít pokusil.

Po narušeném chlapci tehdy pátral také vrtulník. Dopadnout se ho podařilo do čtyřiadvaceti hodin, konkrétně ve čtvrtek 23. července po deváté hodině večerní. „Policistům ho pomohl vypátrat občan, který je na něj upozornil. Mladíka zadrželi ve 21:15 na louce v obci Janovice u Kravař. Když spatřil uniformy, dal se na útěk, proti policistům ale neměl žádnou šanci,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

S využitím ČTK a MfDNES

Štítky policie, Česká Lípa, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za utýrání koně vyměřil soud podmínku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.