Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud zamítl žádost na obnovu procesu za ubití bezdomovce

Krajský soud v Liberci dnes zamítl žádost Petra Kudráče na obnovu procesu. Před dvěma lety byl odsouzen k 15 letům vězení za oloupení a ubití invalidního bezdomovce z Liberce, kterého někdo poté ještě upálil. Proti rozhodnutí soudu podal Kudráčův obhájce ihned stížnost, v neveřejném jednání o ní rozhodne Vrchní soud v Praze.

Kudráč obnovu procesu neúspěšně žádal na základě svědectví jednoho muže a záznamu z kamer. "Nebyly předloženy žádné důkazy, které by měly vliv na předchozí rozhodnutí," uvedla předsedkyně senátu Eva Drahotová. Nový svědek podle ní jen neurčitě popisoval události, které se navíc staly až po činu. "Neviděl nic konkrétního," uvedla soudkyně.

Průkazný nebyl ani kamerový záznam, jenž sledoval dění nedaleko místa činu. Kudráč za pachatele označil muže, který se na záznamu objevil. Nedokázal ale vysvětlit, jak k tomu dospěl, navíc se muž na záznamu objevil až asi 20 minut po činu. "Byl relativně daleko od místa činu. Z toho, že se procházel, nelze akceptovat jeho (Kudráčovo) vyjádření, že muž páchal trestnou činnost," řekla soudkyně.

Dvaašedesátiletý bezdomovec, který nemohl hýbat nohama a přebýval pod silničním mostem u libereckého Poštovního náměstí, násilnou smrtí zemřel v noci z 2. na 3. srpna 2011. S o dvacet let mladším Kudráčem se znal. Když v noci odmítl jeho žádost o půjčení peněz na pivo, Kudráč mu násilím sebral z kalhot 200 korun. Muž ho kvůli tomu začal urážet a vyhrožoval, že udá Kudráčova syna, který byl v té době na útěku z výchovného zařízení. Kudráč se rozčílil a bezdomovce napadl údery pěstí a kopáním do hlavy. Rány byly tak silné, že oběti vpáčil celou střední část obličeje do lebky.

O několik desítek minut byl bezvládný muž napaden znovu. Někdo mu zlomil žebra a zapálil ho. V té době bezdomovec ještě žil, podle znalců by však na následky předchozího útoku zemřel, i kdyby nebylo ohně. To, že muže zapálil Kudráč, se soudům nepodařilo prokázat. Stejně tak není prokázané, že útočil s úmyslem bezdomovce usmrtit. Proto jej soudy potrestaly za ublížení na zdraví, nikoliv za vraždu.

Během vyšetřování se Kudrač jednou ke skutku přiznal. To vysvětluje jednoduše. Policisté ho údajně při výslechu napadali a uráželi. K ubití bezdomovce se proto přiznal ze strachu. „Jeden policajt mě házel do skříně. Říkali mi přiznej se ty hubo černá,“ vysvětlil Peter Kudrač. Ten se podle svých slov měl při výslechu pokálet i pomočit. To údajně policisty vůbec nezajímalo. „Všechno to bylo pod nátlakem. Chtěli mě hodit na díru ke krysám, když se nepřiznám,“ doplnil při jednom z jednání Kudrač. Jeho tvrzení před soudem popřel jeden z policistů, který byl přítomen takřka celému vyšetřování.

S využitím ČTK

Štítky bezdomovec, Liberec, Vrchní soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl žádost na obnovu procesu za ubití bezdomovce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.