Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sklářská společnost Liglass je v insolvenci, dluží miliony

Tradiční výrobce vinutých skleněných perlí Liglass v Líšném na Jablonecku je v insolvenci. Návrh podali sami vlastníci kvůli neschopnosti dostát závazkům vůči věřitelům. Ještě před třemi lety to ale vypadalo, že tradiční sklářskou výrobu v Líšném zachrání obchod s fotovoltaickými panely, boom však skončil.

Solární byznys v ČR i dalších zemích EU dnes ovlivňují složité povolovací procedury, dlouhé čekací lhůty na připojení, umělé stropy pro zapojení elektráren do sítě a snižování podpory.

Liglass vznikl v roce 1991 odštěpením od státního podniku Železnobrodské sklo. Specializuje se na ruční výrobu vinutých perlí, skleněných kamenů, originálních skleněných šperků a křišťálových lustrů s vysokým podílem ruční práce. Zákazníkům ale nabízel i skleněné pokovené obklady, dlažby, mozaiky a skleněné pokovené cihly, které se využívají v interiérech i exteriérech. Právě s Liglassem spolupracoval například architekt Jan Kaplický na černém skleněném obkladu pro své kongresové centrum v Českých Budějovicích. Stavba nazývaná Rejnok byla nakonec zastavena. V roce 2012 začal Liglass spolupracovat s výtvarníkem Janem Saudkem, který navrhl skleněné šperky.

Více než 150 let starou tradici výrobu skla ale pomohly v Líšném zachránit hlavně fotovoltaické elektrárny. Bez investice do nového odvětví, které ztrátovou ruční výrobu několik let dotovalo, by sklárna skončila už dávno. Rekordní tržby zaznamenal Liglass v roce 2010, kdy obrat překročil na 522 milionů korun, o rok později přesáhly ještě tržby 418 milionů korun. Firma tehdy investovala nejen do elektráren v Česku, ale i v Itálii a připravovala projekty v Británii a Bulharsku. Od té doby ale tržby radikálně klesají. Podle obchodního rejstříku skončila už v roce 2012 firma čtrnáctimilinovou zrátou při tržbách 16,2 milionu korun, o rok později klesly tržby na 11,4 milionu. Sklárna v té době zaměstnávala zhruba 17 lidí.

Podle insolvenčního návrhu dnes dluží Liglass téměř šest milionů korun Českomoravské záruční a rozvojové bance a několika dalším věřitelům. Mezi nimi je i šanghajská společnost CEEG Solar Science Technology. Té dluží 3,254 milionu eur (88 mil. Kč) splatných už loni. Statisíce korun dluží firma také svým odběratelům, kteří zaplatili zálohy a své solární panely nedostali. Vlastníci v insolvenčním návrhu pád firmy odůvodňují soudním sporem s obchodním partnerem. Kyperská společnost Nekavo Holdings Limited s neznámými vlastníky jí prý dluží čtyři miliony eur (108 mil.Kč), o které se soudí, uvedly dnešní Lidové noviny.

Zdroj: ČTK

Štítky Líšný, elektrárna, okres Jablonec nad Nisou, výroba, Česko, Evropská unie, Jan Kaplický, Jan Saudek, Národní rozvojová banka, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklářská společnost Liglass je v insolvenci, dluží miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.