Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soud dnes v kauze 23 libereckých zastupitelů dostal další posudek

V případu 23 libereckých zastupitelů se u okresního soudu řešil třetí znalecký posudek na údajně nevýhodně prodané městské nemovitosti v roce 2007. Obhajoba takzvaný revizní posudek ostře napadla, dodán byl podle ní pozdě a je prý nepřezkoumatelný. Návrhy na jeho doplnění nebo vypracování dalšího soudkyně zamítla.

Zpracovatel posudku musí do pátečního rána pouze doložit složení komise, která konečnou verzi schválila. V pátek by také mohl zaznít rozsudek.

Podle obžaloby způsobili komunální politici v roce 2007 schválením prodeje dvou městských pozemků škodu 3,5 milionu korun. Dnes předložený posudek vyčíslil škodu asi na 2,5 milionu korun. Politikům hrozí za porušování povinnosti při správě cizího majetku až tři roky vězení.

Srovnání se sousedním pozemkem

Zpracováním revizního posudku soud pověřil Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze. Při stanovení ceny pozemků vycházela fakulta z jiných prodejů v této lokalitě. Podle Vladimíra Musila, který posudek dnes u soudu obhajoval, pro srovnání použili zejména sousední pozemek. "Je k němu stejný přístup, jsou stejné inženýrské sítě, doba prodeje je v ten samý měsíc. Pro srovnání ceny byl optimální," uvedl.

Obhajoba ale jeho názor nesdílela, podle nich byl posudek zpracován nedostatečně a je nepřezkoumatelný. "Tak nekvalitní posudek jsem za 30 let praxe neviděl," uvedl obhájce Alexander Šoljak. Obhájcům vadilo, že se na jeho vypracování podílel zřejmě jen jeden člověk, který je navíc externím spolupracovníkem fakulty a který nemá znalecké zkoušky. Obhajobě také vadilo, že byl posudek dodán pozdě. Advokátům byl doručen jen několik dnů před dnešním líčení. Obžalovaní tak podle nich neměli dostatek času na to, aby se s materiálem seznámili.

Posudek je pro obžalované nevýhodný. Národohospodářská fakulta dospěla k ceně 1200 korun za metr, tedy zhruba čtyři miliony za oba pozemky. Kupci, manželé Volavkovi, ale za jednu parcelu zaplatili městu 875 korun za metr čtvereční a za druhou 350 korun za metr. Za pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních tak město obdrželo necelých 1,5 milionu korun.

Třetí posudek v kauze

Jde již o třetí posudek v kauze. V prvním, na němž je postavena obžaloba, dospěl znalec k ceně zhruba pět milionů korun. Podle oponentního posudku obhajoby, který loni vypracoval znalecký ústav Grant Thornton, by obvyklá cena v té době byla 1,9 milionu korun. To je sice o cca 400.000 Kč více než zaplatili Volavkovi, podle obhajoby by ale skutková podstata trestného činu nastala, pokud by škoda byla alespoň půl milionu korun.

Okresní soud zastupitele už dvakrát osvobodil, rozhodnutí ale bylo v obou případech zrušeno. Pro prodej v dubnu 2007 hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obžalovanými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner nebo současná radní Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Napsala ČTK

Štítky pozemek, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické, Vladimír Musil, Praha, Zuzana Kocumová, Grant Thornton, Jiří Kittner, ČSSD, ODS, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud dnes v kauze 23 libereckých zastupitelů dostal další posudek  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.