Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud zastupitele Liberce potrestal tříměsíční podmínkou

Tříměsíční podmíněné tresty se lhůtou na jeden rok uložil dnes okresní soud 23 zastupitelům Liberce. V roce 2007 schválili nevýhodný prodej dvou městských pozemků, čímž měli městu způsobit škodu 2,5 milionu korun. Komunálním politikům hrozily za porušování povinnosti při správě cizího majetku až tři roky vězení.

Obhajoba požadovala zproštění obvinění, státní zástupkyně podmínky. Verdikt není pravomocný, obhájci některých politiků se na místě odvolali. Soudkyně město s nároky na náhradu škody odkázala na civilní řízení.

V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. V případu byly vypracovány tři posudky, za stěžejní vzala soudkyně Lenka Zhoufová revizní, který vypracovala Národohospodářská fakulta VŠE v Praze. Znalci dospěli k ceně 1200 korun za metr čtvereční, tedy zhruba čtyři miliony korun za oba pozemky. "Způsobená škoda je tak ve značné výši," uvedla Zhoufová.

Obhajoba revizní posudek označovala za nepřezkoumatelný. "Tak nekvalitní posudek jsem za 30 let praxe neviděl," uvedl obhájce Alexander Šoljak. Veškeré námitky obhajoby ale soudkyně zamítla.

Komunální politici se bránili také tím, že rozhodovali na základě podkladů od úředníků. Podle Zhoufové se ale nechovali s péčí řádného hospodáře. Poukázala na diskusi na zastupitelstvu, kdy na podhodnocenou cenu upozornil opoziční zastupitel. "K těmto skutečnostem nepřihlíželi. Většina zastupitelů je pominula, nezabývala se jimi," uvedla soudkyně. Nízké podmíněné tresty udělila s ohledem na dobu trvání kauzy a dosavadní bezúhonnost zastupitelů.

Státní zástupkyně Martina Dědková byla s verdiktem spokojena. "Soud rozhodl v podstatě v souladu s mým návrhem. Lhůtu na odvolání jsem si ponechala, protože došlo k mírné úpravě popisu skutku, co se týče výše škody," uvedla Dědková. V obžalobě byla škoda o milion vyšší, soudkyně ji snížila na základě závěrů revizního posudku.

Podle obhájců jde o pseudokauzu, kterou se trestní soud vůbec neměl zabývat. Tvrdí, že by obdobně soudy musely stíhat zastupitele po celé zemi. "Jsem přesvědčen o tom, že podobné prodeje se děly a dějí všude," řekl obhájce Oldřich Filip. V minulosti se například podle něj ve velkém prodávaly byty i za desetinu ceny.

Okresní soud zastupitele před tím dvakrát osvobodil, rozhodnutí ale bylo v obou případech zrušeno. Pro prodej v dubnu 2007 hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obžalovanými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner a současná radní Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, pozemek, metr čtvereční, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické, Zuzana Kocumová, Jiří Kittner, ČSSD, ODS, Strana zelených, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zastupitele Liberce potrestal tříměsíční podmínkou  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.