Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rozsudek v kauze obří pěstírny marihuany ve Vratislavicích padne v pondělí

Tresty od podmínky po 13 let vězení navrhuje státní zástupkyně pro šest obžalovaných, kteří podle obžaloby ve velkém pěstovali marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v libereckém městském obvodu Vratislavice. Ve špičkově vybavené pěstírně policisté loni zajistili skoro 2300 rostlin, z nichž mohl gang získat až 172 kilogramů marihuany. Obhajoba chce mírnější tresty nebo zproštění obžaloby. Rozsudek vynese Krajský soud v Liberci v pondělí odpoledne. Třem obžalovaným hrozí až 18 let vězení, dalším třem 12 let.

Podle státní zástupkyně šlo o organizovanou skupinu s jasně danou hierarchií. Marihuanu v továrně pěstovali zhruba rok od jara 2013. Podle spisu se na organizování trestné činnosti podíleli čtyřiapadesátiletý Jiří Limburský a jednačtyřicetiletý Vietnamec Quang Nguyen Anh, pro oba požaduje státní zástupkyně 13 let. Vietnamec nevypovídal, Limburský vinu odmítá. Přiznal se dnes jen k vydírání. Podle jeho verze se o pěstírně náhodou dozvěděl od svého známého z pražské tržnice SAPA a požadoval po něm půl milionu korun, jinak hrozil, že vše oznámí na policii. Obdržel 200 tisíc korun.

Fungování skupiny pomohl rozkrýt čtyřiačtyřicetiletý Josef Šlechta, který získal status spolupracujícího obžalovaného. Šlechta spolu s Limburského synovcem Markem dohlížel na provoz pěstírny. Pro Šlechtu navrhuje státní zástupkyně buď tříletý podmíněný nebo čtyřletý nepodmíněný trest. Pro Marka Limburského, který se k trestné činnosti také doznal, šest až sedm let. Stejný trest požaduje i pro jediného zadrženého takzvaného zahradníka. Pěstitelé byli vietnamské národnosti a průběžně se měnili, podle Šlechty se jejich počet pohyboval mezi čtyřmi až šesti. Policie zadržela jediného, a tím je obžalovaný šestapadesátiletý Ngoc Son Hoang.

Devítileté vězení navrhuje státní zástupkyně pro Davida Mrázka, který továrnu gangu údajně pronajímal. Podle spisu o pěstírně věděl a dostával část zisku. Pětačtyřicetiletý Mrázek to důrazně odmítá. Pěstírna včetně zázemí byla v sedmi místnostech. Policisté při zásahu objevili 2274 rostlin v různém stadiu růstu, 14 větráků, 22 ventilátorů i 179 svítidel o výkonu 600 wattů. Podle spisu se také gang pokoušel vyvážet drogy do Norska. Šlechta uvedl, že šlo o jediný případ, kdy pro Limburského a Nguyena vyvezl asi šest kilogramů marihuany. V kauze je obžalován ještě Miroslav Blatnický, jeho údajné provinění je vyloučeno k samostatnému projednání.

Dobře vynášející byznys zhatil organizované skupině policejní tým Toxi. „Operativní poznatky jsme získali koncem roku 2012. To byl také prvopočátek celého případu,“ poznamenal už dříve Pavel Hoffman z celní protidrogové jednotky, která se na případu podílela společně s policií. Ve květnu loňského roku, tedy zhruba po roce a půl se policistům podařilo celou dobře organizovanou skupinu pozatýkat. 

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky marihuana, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, věznice, státní zástupce, Liberec, Sapa, Josef Šlechta, Pavel Hoffmann, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsudek v kauze obří pěstírny marihuany ve Vratislavicích padne v pondělí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.