Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký soud se znovu zabývá machinacemi s městskými pozemky

Krajský soud v Liberci se dnes začal znovu zabývat případem údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Vrchní soud osvobozující rozsudek pro bývalého náměstka primátora Pavla Krenka a někdejšího tajemníka Sportovního areálu Ještěd (SAJ) Jiřího Zeronika zrušil a případ vrátil k novému projednání. Oběma bývalým politikům ODS hrozí za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod až 12 let vězení. Soud bude pokračovat v lednu, kdy by mohl zaznít i rozsudek.

V kauze se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy náměstkem primátora i předsedou představenstva areálu a Zeronik jeho tajemníkem. Město převedlo pozemky na svoji společnost a sportovní areál je pak údajně nevýhodně směnil nebo prodal. Škodu státní zástupce vyčíslil na 13 milionů korun. V případu byl původně obžalován i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner, na návrh státního zástupce byl ale zproštěn obžaloby. Osvobozující verdikt pro Kittnera je pravomocný.

Soudce dnes obsáhle četl rozhodnutí odvolacího soudu, podle něhož je odůvodnění rozsudku špatné a nedostatečné. Krajský soud musí například znovu posoudit časovou souvislost jednotlivých úkonů, zda se směny neuskutečnily pod falešnými záminkami a také se znovu zaměřit na možné obohacení obžalovaných. Prospěch z obchodů podle odvolacího soudu mohli mít příbuzní, známí nebo obchodní partneři Krenka či Zeronika. Dnes soudce nikoho nevyslýchal, jen četl listinné důkazy. V lednu bude vypovídat znalec přes nemovitosti, který vypracoval posudky na směněné pozemky pro obžalobu. Nejkřiklavějším případem je podle obžaloby obchod s loukou na Pláních na Ještědu, v zimě využívané jako sjezdovka. Rodina obchodního partnera Zeronika koupila louku v roce 2005 od majitelky za 120.000 korun a krátce poté ji vyměnila se SAJ za lukrativní zahradu v centru města. Když pozemek v Husově ulici o tři roky později prodala, dostala za něj 4,2 milionu korun.

Stíhaní politici vinu odmítají. Hájí se tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což tehdy nemohl nikdo předvídat. Podle nich existovalo několik projektů a záměrů, jak sportoviště zatraktivnit. Poté, co ale Ještěd dostala na konci roku 2006 do pronájmu firma Snowhill, se nerealizovaly.

Autoři | Foto Zdeněk Sluka

Štítky pozemek, Ještěd, ODS, Sportovní areál Ještěd a.s., SaJ a.s., obchod, Liberec, Jiří Kittner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký soud se znovu zabývá machinacemi s městskými pozemky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.