Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO a VIDEO: Další rána pro drogové podsvětí, kriminalisté rozkryli "perníkový" gang

Kriminalisté připravili před nedávnem pořádně nepříjemné probuzení hned čtyřem drogovým výrobcům a distributorům v Libereckém kraji. Společně se zásahovou jednotkou se jim po šestiměsíčním sbírání informací podařilo pozatýkat celý drogový „gang,“ který působil na území takřka Libereckého kraje. V rukou zásahové jednotky skončil výrobce, jeho společník a distributor s mladou dealerkou.

Na pomyslné špici pyramidy byl šestatřicetiletý muž, který obstarával výrobu pervitinu. S tím měl bohaté zkušenosti. Právě za výrobu pervitinu si několik let odseděl ve věznici a na svobodu se dostal teprve letos v lednu. Od té doby podle kriminalistů stihl vyrobit minimálně půl kilogramu této drogy. „Dokazování ale stále probíhá a nakonec to může být víc,“ řekl vedoucí krajského Toxi týmu Pavel Folprecht.

Zapírat nejspíš nemělo cenu, zásahová jednotka ho zadržela přímo při výrobě drogy v jedné z garáží v Jablonci nad Nisou. „Zajistili jsme kompletní varnu, která patří mezi ty největší, které Toxi tým v letošním roce odhalil,“ dodal Folprecht.

Zkušený výrobce skončil po zadržení ve vazbě a u soudu může vyfasovat až desetileté odnětí svobody.

Poloviční trest hrozí pětatřicetiletému společníkovi, který mu byl jakousi pravou rukou. „Muž mu byl nápomocný zejména pronájmem různých prostor k výrobě drogy,“ doplnila mluvčí policie Vlasta Suchánková.

V síti Toxi týmu uvízla také další velká ryba v podobě jednačtyřicetiletého drogového dealera, kterého kriminalisté dobře znají. „V minulosti byl odsouzen za krádeže, neoprávněné užívání cizí věci a poškození cizí věci,“ řekla mluvčí. Podle policie byl hlavním dealerem v řetězci a zásoboval Jablonecko, Liberecko a částečně také Semilsko. Sám je přitom přes dvacet let drogově závislý.

Jeho policie zadržela v jednom z libereckých panelových domů společně s třiadvacetiletou dívkou z Turnovska, která mu s prodejem pervitinu pomáhala. Zatímco jí hrozí rok až pět let ve vězení, v jeho případě může být trest až dvojnásobný. Svůj slušný příjem z prodeje drog navíc dealer podporoval také invalidním důchodem, který pobíral.

Při zásahu policie zajistila také desítky tisíc korun v hotovosti, 60 gramů pervitinu a dvě plynové pistole.

Při sérii zátahů se kriminalistům podařilo také na jednom z penzionů v Jizerkách zadržet dva celostátně hledané muže. S případem nemají nic společného.

Letos se kriminalistům z protidrogového týmu podařilo odhalit v Libereckém kraji 148 případů distribuce, výroby či držení drog a zajistit sedm varen pervitinu. Z toho dvě byly v centru Liberce, jedna dokonce nedaleko vazební věznice.

Foto Policie ČR

Štítky Liberecký kraj, zásahová jednotka, metamfetamin, droga, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO a VIDEO: Další rána pro drogové podsvětí, kriminalisté rozkryli "perníkový" gang  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.