Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rozsáhlá policejní akce odhalila desítky opilých nezletilých, nejmladší bylo pod patnáct let

Takhle rozsáhlou akci provozovatelé barů, hospod a restaurací v Libereckém kraji asi nepamatují. Během uplynulých tří měsíců zkontrolovali policisté společně s celníky, obchodní inspekcí a v neposlední řadě také s hasiči na 130 provozoven, ve kterých zkontrolovali skoro tisícovku osob. Rozsáhlá akce pojmenovaná „Alkohol“ odhalila sedmatřicet podnapilých nezletilých a řadu dalších přestupků. 17 jich policisté vyřešili pokutou na místě, více než stovku bude řešit příslušný magistrát nebo obecní úřad ve správním řízení.

„Celkem v 37 případech policisté zjistili, že osoby do 18 let požily alkoholický nápoj,“ řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Podle ní bylo jedné dívce pod vlivem alkoholu dokonce méně než 15 let.

Policisté ve většině případů šli „na jistotu.“ Kontroly totiž neprobíhaly plošně, ale pouze v provozovnách, kde už v minulosti řešili nějaký problém. Do akce se zapojily dvě stovky policistů, ale také zaměstnanci dalších institucí.

"V rámci kontrolní činnosti jsme u dvou subjektů zjistili porušení zákona. V jedné restauraci skladovali tabákové výrobky neznačené platnou tabákovou nálepkou. Jednalo se o 140 kusů cigaret. A v jednom z barů skladovali 16 litrů neznačeného lihu. Tyto tabákové výrobky i lihoviny jsme zajistili," uvedl tiskový mluvčí liberecké Celní správy Martin Stočes

Drobné nedostatky zjistila také Česká obchodní inspekce či Oblastní inspektorát práce. "Celkem jsme se účastnili 12 kontrol, kdy v 8 případech jsme zjistili porušení. U 4 kontrolovaných osob bude konstatováno porušení umožnění výkonu nelegální práce," konstatovala vedoucí Oddělení inspekce nelegálního zaměstnávání pro Liberecký kraj Diana Reiserová.

Zákon zakazuje osobě mladší osmnácti let prodat, podat nebo jinak umožnit požití alkoholického nápoje nebo jinou návykovou látku. Přestupek je možné vyřešit na místě uložením blokové pokuty ve výši do 5 tisíc kroun, nebo přestupek oznámit správnímu orgánu pro podezření ze správního deliktu. V takovém případě může být fyzické osobě ve správním řízení uložena sankce až do 50 tisíc korun nebo zákaz činnosti, právnické osobě až do půl milionu korun.

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, alkoholický nápoj, Inspektorát práce, Česká obchodní inspekce, Celní správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsáhlá policejní akce odhalila desítky opilých nezletilých, nejmladší bylo pod patnáct let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.