Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Další město zřídilo městkou policii. V Kamenickém Šenově chtějí omezit vandalismus

Kamenický Šenov na Českolipsku zřídil od ledna městskou policii. Čtyřtisícové město bude mít zatím tři strážníky, sloužit začnou nejdřív od dubna. Zaměří se hlavně proti vandalismu a drobné kriminalitě.

"Jsou tady party pubescentů, které si po městě vytipovaly různá místa a demolují nám parky, které stály 25 milionů. Často v nich opravujeme altány, dětské herní prvky, koše, lavičky. Škody dělají i na parkovišti na Panské skále a dalších místech. Ničí městský mobiliář, značky," uvedl starosta města František Kučera.

Městská policie v Kamenickém Šenově už byla v 90. letech minulého století, příliš se ale tehdy neosvědčila. "Neměla skoro žádné pravomoce," uvedl Kučera. Věří, že nyní budou strážníci pro město přínosnější. Po městě a okolí by se měli pohybovat hlavně pěšky.

Radnice se inspirovala u státní policie. V uplynulých dvou letech několikrát do měsíce po Kamenickém Šenově chodil takzvaný okrskář. "Lidé k němu začali mít postupně důvěru a svěřovali se mu. Řada drobných kriminálních případů se tak vyřešila," řekl starosta.

Radnice původně usilovala o to, aby ve městě zřídila své odloučené pracoviště státní policie. Neuspěla, i když jí slibovala, že by vybavení pracoviště zaplatila. Proto nakonec zastupitelé rozhodli o obnově městské policie. Roční náklady na tři strážníky radnice odhaduje na 1,5 milionu korun. Služebnu budou mít na městském úřadu, v prostorách bývalé podatelny. "Ještě ji musíme dovybavit drobným nábytkem, počítači," dodal starosta. Město už vypsalo výběrové řízení, zájemci o práci u městské policie se mohou hlásit do konce února. Pokud nebudou muset skládat zkoušky, v ulicích se začnou objevovat od dubna. Jinak budou do služeb nasazovaní od července.

Podstatnou změnu v činnosti městské policie chystá v Libereckém kraji také Hrádek nad Nisou na Liberecku, který chce pro ni zavést nepřetržitý provoz. Nyní strážníci slouží od 6:00 do 19:00. "Od 1. ledna byli přijati dva noví zaměstnanci, kteří po absolvování potřebných zkoušek rozšíří řady strážníků. K tomu by mělo dojít začátkem března," řekl starosta Josef Horinka. Sedmapůltisícový Hrádek by tak měl mít šest strážníků.

Autoři | Foto MP Liberec

Štítky Kamenický Šenov, obecní policie, František Kučera, okres Česká Lípa, Panská skála, Liberecký kraj, Josef Horinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další město zřídilo městkou policii. V Kamenickém Šenově chtějí omezit vandalismus  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.