Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobré zprávy! Kriminalita v Libereckém kraji byla loni nejnižší od roku 2000

Policie v Libereckém kraji loni vyšetřovala 11 154 trestných činů, to je nejméně od roku 2000. Meziročně kriminalita poklesla téměř o 11 procent. Vyřešit se loni podařila necelá polovina zjištěných trestných činů, objasněnost byla 48,5 procenta.

Loňská objasněnost je sice o půl procenta vyšší než v roce 2014, počet vyřešených případů ale ve skutečnosti poklesl. Předloni policisté vypátrali pachatele 5999 případů, loni u 5409. Na kriminalitě mají podstatný podíl recidivisté, tvořili bezmála polovinu z 5114 stíhaných. Jeden z nich, jednatřicetiletý muž z Českolipska, na sklonku roku přepadl během pěti dnů v liberecké čtvrti Králův Háj pět starších žen.

Nejčastěji policisté loni prošetřovali majetkovou trestnou činnost, takových případů bylo 6128. Nejvíce bylo krádeží a vloupání do bytů. Násilných trestných činů bylo 920. Policisté řešili sedm vražd nebo pokusů o vraždu. Násilnou smrtí zemřeli tři lidé. V polovině května na následky 11 bodných ran zemřel ve svém bytě šedesátiletý muž z Liberce.

Policie z vraždy obvinila padesátiletého muže, motiv byl majetkový. U dalších dvou násilných činů šlo o spory mezi partnery, v obou případech byl vražedným nástrojem nůž v rukou ženy a obětí partner. Jedna vražda se stala na začátku října v pokoji hotelu nedaleko libereckého soudu a druhá v polovině listopadu na ubytovně v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku. Z vražd jsou obžalované ženy ve věku 29 a 34 let.

Policie loni také řešila 97 případů vydírání a 106 loupeží. Při jedné loupeži tři muži ve věku 27 až 31 let v dubnu v policejních uniformách a se zbraní přepadli na Českolipsku řidiče dodávky. Vzali mu 200.000 korun v hotovosti a cigarety za půl milionu korun. Policie se zabývala i 121 mravnostními trestnými činy, z toho 47 případy znásilnění. Ne všechny oběti se ale obrátí na policii. Častým důvodem je strach z ostudy nebo pachatele. "Říkají, stejně mi nikdo nepomůže, nebude mi nikdo věřit, nikdo mě neochrání," uvedla již dříve Veronika Vokálová z liberecké pobočky Bílého kruhu bezpečí.

Autoři | Foto Milada Dimoliosová

Štítky Liberecký kraj, policie, trestný čin, vražda, okres Česká Lípa, Bílý kruh bezpečí, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobré zprávy! Kriminalita v Libereckém kraji byla loni nejnižší od roku 2000  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.