Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zlaté časy bytařů končí? Počet vykradených domácností v Libereckém kraji opět klesl

Policejní statistiky mluví jasnou řečí – druhý rok po sobě klesl počet vykradených domácností v Libereckém kraji. Zatímco v roce 2014 zloději vykradli 324 bytů a rodinných domů, loni už jich bylo 230. Ještě výraznější je pak srovnání s rokem 2013 kdy měli zloději na svědomí 443 vloupaček. Čím to je? Jedním z důvodů je také stále se lepšící zabezpečení domácností, které zloděje na první pohled odradí.

Přestože počet vloupání ubývá, stále jde o číslo 230. Tolik případů každý rok tak dává tušit, že je stále co zlepšovat. Kde se mohou poučit sami majitelé nemovitostí? Začít by měli pořádným zabezpečením. „Základem je kvalitní cylindrická vložka, minimálně ve 3. bezpečnostní třídě. Tu když zloděj uvidí, ani ho nenapadne ji překonávat. Trvalo by mu to moc dlouho a řada z nich by se přes ni ani nedostala,“ říká Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí bezpečnostní cylindrické vložky pod známou značkou FAB.

Odstraňte cesty, kudy se k vám zloděj dostane

Dalším krokem jsou dveře, dnes se dají pořídit bezpečnostní, pro zloděje prakticky nepřekonatelné. „Ani to někdy nestačí, lidé se musí zamyslet nad tím, kudy jinudy by zloděj mohl k nim domů vniknout, a tyto cesty odstranit,“ pokračuje Hrnčíř. Může to být nezajištěné okno, nebo třeba průchod z garáže, kde často chybí to nejvyšší zabezpečení.

Důležitou stránkou je i pojištění domácnosti. Pokud už se k vám zloděj dostane, alespoň malou náplast může přinést náhrada od pojišťovny. Zde ale číhají další nástrahy. „Pojišťovny vám například nic nedají, pokud máte zámky v nižší než třetí bezpečnostní třídě nebo pokud se k vám zloděj vloupá přes špatně zabezpečený balkon či otevřenou ventilaci v okně,“ pokračuje Hrnčíř s tím, že je velice důležité vědět, co pojistka obsahuje a podle toho svou domácnost vybavit.

Nezapomeňte na okolí domu

Zlodějům majitelé rodinných domků sami nahrávají třeba tím, že jim na zahradě nechají žebřík, lopatu nebo další nástroje, které jim vniknutí do domu usnadňují. Podobné je to zase v bytových domech, kde někteří lidé nechávají otevřené vchodové dveře. „To je pro zloděje jako pozvánka. Dnes přitom existují systémy, které dveře umí zamknout automaticky,“ dodává Hrnčíř.

Z celkových 230 případů je 141 vykradených rodinných domů. Policie pak má asi třetinovou úspěšnost při objasňování vloupání.

Autoři | Foto ASSA ABLOY

Štítky Liberecký kraj, rodinný dům, Jan Hrnčíř, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlaté časy bytařů končí? Počet vykradených  domácností v Libereckém kraji opět klesl  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.