Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec chce před krádežemi aut varovat cedulemi, letos je umístí na Ještěd a dalších šest míst

Na místa, kde je zvýšené riziko krádeží aut, chce Liberec ještě letos rozmístit varovné cedule. Inspiroval se v Německu. Cedule budou zejména v okolí Ještědu. Novinářům to řekl ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. V rámci prevence plánuje městská policie také pořízení tří mobilních kamer, využít je chce pro řešení krátkodobých problémů. Na oba projekty se pokusí město získat dotaci od ministerstva vnitra. Pořízení cedulí bude stát zhruba 100 tisíc korun, kamery asi 243 tisíc korun.

Počet krádeží aut v Liberci sice v posledních letech klesá, přesto nadále patří město mezi lokality nejvíce zatížené touto kriminalitou. V Libereckém kraji bylo loni odcizeno 621 aut a motocyklů, z toho přes 40 procent v Liberci a okolí.

Podle Krajčíka se jim ale například osvědčilo umístění kamery na centrálním parkovišti na Ještědu, hlídá ho zhruba dva roky. "Docházelo tam ke krádežím v masivní míře. Od té doby, co jsme tam dali kameru, tak nebylo prakticky ukradeno jediné auto," uvedl. Někteří motoristé ve snaze ušetřit hledají v okolí Ještědu místa, kde se za parkování neplatí. "Už si ale neuvědomují, že se jedná o nepřehledná a nehlídaná prostranství na okraji města, kde ve zvýšené míře evidujeme krádeže vozidel," řekl Krajčík.

Varovné cedule by se ještě letos měly objevit na sedmi místech, na Ještědu například na Výpřeži, televizní cestě nebo Trianglu. Obdobné jsou v Sasku ve Zhořelci u Berzdorfského jezera, na místech mimo oficiální parkoviště. "Jsou tam upozorňující cedule, že pokud člověk parkuje na divoko, tak mu hrozí vykradení vozidla," uvedl liberecký manažer prevence kriminality Lukáš Poruba.

Zamezit krádežím aut v Liberci by mělo do budoucna pomoci i rozšiřování kamerového systému. Podle Poruby mezi riziková místa patří venkovní parkoviště u obchodních center, na sídlištích a v turisticky atraktivních lokalitách u zoo, botanické zahrady, muzea nebo knihovny. "Víme o tom a chceme se na to v rámci prevence soustředit," uvedl Poruba. Podle městského plánu prevence kriminality pro roky 2016 až 2018 je počet pevných kamerových bodů ve městě nedostatečný, je jich 29.

Letos chce ale městská policie nakoupit mobilní kamery. Zatím má jednu. Strážníci si ji sice pochvalují, její nevýhodou ale je, že musí být stále připojena k elektrické síti. Pokud město uspěje při žádosti o dotaci, strážníci získají letos tři další. Ty už budou vybavené vlastním zdrojem, který je schopen udržet je v provozu alespoň dva dny. Kamery strážníci využijí při řešení krátkodobých problémů. Třeba při zvýšeném počtu loupežných přepadení v nějaké lokalitě, jako se to stalo loni v závěru roku na Králově Háji. Jeden muž tam během pěti dnů přepadl na ulici pět seniorek. Kamery by strážníkům měly pomoci i při problémech s vandaly nebo při dohlížení na pořádek při sportovních a kulturních akcích.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, krádež, Ještěd, videokamera, obecní policie, Německo, Poruba, Liberecký kraj, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce před krádežemi aut varovat cedulemi, letos je umístí na Ještěd a dalších šest míst  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.