Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

5 tisíc výjezdů za rok. Hasiči vloni častěji zasahovali u požárů i nehod

Loňský rok byl pro hasiče v Libereckém kraji mimořádný. Během uplynulých dvanácti měsíců vyjížděli k necelým pěti tisícovkám událostí, což je nejvyšší číslo za posledního osm let. Oproti předchozím rokům vystoupaly počty výjezdů k technickým pomocem, požárům a dopravním nehodám. Bohužel vyšší je i počet planých poplachů.

„Za loňský rok bylo na operační střediska ohlášeno 1002 požárů. Nejvíce, a to 806, jich bylo se škodou do deseti tisíc korun. Požárů se škodou nad milion korun bylo osm,“ shrnula mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Škoda, kterou požáry v Libereckém kraji způsobily, přesahuje 100 milionů korun. Více než pětinásobná je cena uchráněného majetku.

Největší požár zažehnávali hasiči začátkem prosince v Turnově v areálu firmy Agba. Při požáru v průmyslové zóně Vesecko zemřela žena a následkům zranění později podlehl v nemocnici muž. Podle dosavadních informací začalo hořet v plnírně plynů do sprejů. Společník firmy Jan Holas už dříve uvedl, že se nenadále vznítily a následně vybuchly hořlavé látky. Přesná příčina požáru se ale stále zjišťuje.

Požár v turnovské firmě byl loni pro hasiče v Libereckém kraji nejsložitějším zásahem. Hašení trvalo 34 hodin, několik dalších dnů muselo být požářiště pod kontrolou. Při likvidaci požáru se na Vesecku vystřídalo přes 200 hasičů ze 46 jednotek. Škodu hasiči předběžně odhadli na 40 milionů korun.

Při všech loňských událostech, u kterých hasiči zasahovali, se zranilo 1321 osob a 27 hasičů, 101 osob při událostech zemřelo.

Foto Dominik Svoboda

Štítky požár, Liberecký kraj, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

5 tisíc výjezdů za rok. Hasiči vloni častěji zasahovali u požárů i nehod  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.