Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie chce letos dokončit výcvik hlídek pro zásahy proti ozbrojeným pachatelům

Víte, čemu se říká prvosledová hlídka? Jsou to speciálně vycvičení policisté, kteří zasahují proti ozbrojeným pachatelům. Mají výcvik na události podobné těm, které se odehrály v Uherském Brodě nebo třeba Paříži. Takto vycvičených policistů je v Libereckém kraji zhruba 100 a na konci roku by jich mohlo být zhruba o 50 více.

„Našim cílem je mít na každém územním odboru neustále dvě takovéto hlídky s dojezdem do 20 minut na místo události,“ shrnul krajský ředitel policie Vladislav Husák. V tuto chvíli je v každém okresu jedna taková hlídka.

Podle Husáka jsou prvosledové hlídky v Libereckém kraji nezbytné, jelikož dojezdová doba z Ústí nad Labem, Prahy nebo Hradce Králové, kde také mají prvosledové hlídky, je více než hodinu.

V hlídkách jsou zařazení běžně sloužící policisté, kteří podstoupí speciální výcvik, jsou lépe vyzbrojeni a k dispozici mají i dlouhé střelné zbraně.

Policie letos také vytvoří v Liberci speciální tým zaměřený na vyšetřování krádeží aut, loni jich zloději v kraji odcizili přes 600. "U nás se nejvíce kradou auta koncernu Volkswagen, včetně Škody Auta. Naše zkušenost je, že ze 75 procent této trestné činnosti je pácháno organizovanými skupinami," řekl náměstek krajského policejního ředitele Ondřej Musil. Auta podle něj vyvážejí mimo Evropskou unii na Východ nebo rozebírají na náhradní díly.

Loni policie v kraji vyšetřovala přes 11 tisíc trestných činů, to je nejméně od roku 2000. Meziročně kriminalita poklesla téměř o 11 procent. Vyřešit se loni podařila necelá polovina zjištěných trestných činů, objasněnost byla 48,5 procenta. Nejčastěji policisté loni prošetřovali majetkovou trestnou činnost, takových případů bylo 6128. Nejvíce bylo krádeží a vloupání do bytů. Násilných trestných činů bylo 920. Policisté řešili sedm vražd nebo pokusů o vraždu. Násilnou smrtí zemřeli tři lidé. V Libereckém kraji slouží 1305 policistů, na konci roku by jich mělo být o 33 více.

Štítky policie, Liberecký kraj, Paříž, Vladislav Husák, Uherský Brod, Evropská unie, Praha, Volkswagen, ŠKODA AUTO a.s., Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie chce letos dokončit výcvik hlídek pro zásahy proti ozbrojeným pachatelům  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.