Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bartákovy plány vražd nahlásil spoluvězeň dle znalkyně ze strachu

Plány vězněného lékaře Jaroslava Bartáka na tři vraždy a vydírání nahlásil spoluvězeň, aby se ochránil. U soudu v Liberci to dnes uvedla psycholožka Jitka Skramuská, která tak potvrdila své předchozí závěry. Před soudem prezentovala se svým kolegou dopracovaný posudek na osobnost Bartákova spoluvězně jako hlavního svědka, jak to požadovala obhajoba. Podle znalců se ale jejich názory na svědka nezměnily. U soudu se dnes také četly listinné důkazy. Pokračovat se v tom bude na konci dubna, na kdy bylo líčení odročeno. Soud zřejmě vyslechne i další znalce.

Barták je obžalován z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí, kterým chtěl získat peníze na útěk. Hrozí mu za to až 20 let, případně výjimečný trest. Podle obžaloby plánoval trestnou činnost na podzim 2013 ve Vazební věznici v Liberci, kde byl kvůli sexuálnímu obtěžování asistentek. Barták vinu v novém případu popírá. Podle něj to byly vězeňské debaty, které nemyslel vážně. Za obviněním vidí komplot jiných vězňů, s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho.

Důkazy stojí částečně na nahrávkách, které pořídil Bartákův spoluvězeň díky kameře v hodinkách. Vše také oznámil policii. Důvěryhodnost spoluvězně obhajoba zpochybňuje. Argumentuje i tím, že se vězeň snažil Bartákovi uškodit, aby byl podmínečně propuštěn.

Psycholožka Skramuská dnes uvedla, že Bartákův spoluvězeň je disociální, egocentricky orientovaná osobnost. "Využije všechny momenty ve svůj prospěch," uvedla. Potvrdila zároveň svůj předchozí závěr, že případ nahlásil proto, aby se ochránil. "Měl pocit, že by z toho mohl být problém, který by se obrátil vůči němu," řekla již dříve u soudu.

Barták podle obžaloby plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna. Vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Barták si za předchozí trestnou činnost odpykává dvanáctiletý trest. Aktuálně čelí ještě obžalobě pro přečiny podplácení a maření úředního rozhodnutí a vykázání. Ve věznici ve Stráži pod Ralskem se Barták údajně pokusil v prosince 2013 uplatit zaměstnance částkou 10 tisíc korun, aby si mohl zavolat. Nedovoleně pak dvakrát telefonoval prostřednictvím svého advokáta bývalé manželce. Případ bude posuzovat soud v České Lípě, Bartákovi za to hrozí dalších šest let.

Autoři | Foto tn.cz

Štítky Jaroslav Barták, vražda, Liberec, Andor Šándor, Oldřich Choděra, Polsko, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bartákovy plány vražd nahlásil spoluvězeň dle znalkyně ze strachu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.