Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šmejdi zkouší nové praktiky. Důvěřivé seniory obírají o peníze i podomní zámečníci

Řada obcí a měst v Libereckém kraji hlásí nájezdy „šmejdů,“ kteří vymýšlí stále nové a nové praktiky, jak dostat peníze především ze seniorů. Například na Frýdlantsku se vydávají za zaměstnance různých institucí a domáhají se vstupu do bytů. Město Frýdlant už před podvodníky vydalo varování.

„Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k penězům. Například vrácení přeplatku za nějakou službu, výhra v soutěži, prodej nádobí, ložního prádla, oprava, či kontrola elektrických rozvodů, komínů a podobně,“ řekla mluvčí města Martina Petrášková a dodala. „Někdy se vydávají za člena rodiny, který nutně žádá peníze, například na koupi nového auta, pro peníze pošle spolupracovníka, známého nebo spolužáka.“

Jinde naopak řádí podvodníci s jinou záminkou. Například pracovníci společnosti Groziskon oslovují starší lidi a s pomocí historek o vyloupených bytech z vedlejšího vchodu či domu je přesvědčují k výměně zámku. Poté, co jim vyděšení senioři zaplatí i 10 tisíc korun, se po zámečnících slehne zem a lidé se marně snaží získat své peníze zpět.

„Naše poradenská linka i služba pro mimosoudní řešení sporů VašeStížnosti.cz evidují desítky případů oklamaných zákazníků společnosti Groziskon, vedené Martinem Pšeničkou. Její pracovníci vystupují jako zámečníci, chodí ve dvojici dům od domu a hledají převážně starší lidi, kteří by je pustili do vchodu a hlavně k sobě domů. Aby zaskočeného seniora dotlačili k výměně stávajícího zámku za nový, údajně bezpečnější, přichází s historkou právě vykradeného bytu v sousedství,“ varuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Svoji lest podporují nezvaní zámečníci i příběhem o tom, že u toho byla policie a že oslovení museli zahlédnout policejní vozy.

Vystrašení lidé, kteří podomním zámečníkům uvěřili, svolili k okamžité výměně vložky zámku u vchodových dveří do bytu. Cenu se však dozvěděli až při následném předložení kupní smlouvy. Nezvaní zámečníci chtějí za stejné služby pokaždé jinou částku. Senioři platí i kolem 10 tisíc korun v hotovosti hned na ruku. Jsou přitom výslovně upozorňováni, že si to mohou rozmyslet a dostanou své peníze zpět. Ti, kteří se rozhodli od smlouvy odstoupit, však záhy zjistili, že své peníze už nejspíš neuvidí.

„Jedná se o ukázkový příklad klamavé a agresivní praktiky s cílem ovlivnit chování a rozhodování spotřebitelů. Groziskon porušuje hned několik zákonů, což by mělo být důvodem pro zákaz podnikání. Společnosti nelze doručit dopisy s odstoupením od smlouvy, a přestože je povinna vrátit lidem peníze do dvou týdnů po odstoupení, neděje se tak. Oklamaní zákazníci by se mohli dovolat i neplatnosti smlouvy, kterou uzavřeli v omylu záměrně vyvolaném pracovníkem společnosti,“ uvádí Zelený.

Co dělat, pokud se dostanete do podobné situace? Případnou výměnu zámku pečlivě zvažte, předem si porovnejte ceny zámků dostupných na našem trhu a rozhodně se nenechte vmanévrovat do smlouvy osobou, která vám zazvoní u dveří. Nečekanou a vámi neobjednanou výměnu zámku odmítněte zvlášť v situaci, kdy ji máte zaplatit sami. Je-li ve vašem městě či obci zakázaný podomní či pochůzkový prodej, informujte místní policii o tom, že byty ve vašem domě obchází podomní prodejce. I když vy odoláte, můžete včasným přivoláním policisty pomoci jinému sousedovi vyhnout se nechtěnému nákupu.

Foto pixabay.com

Štítky peníze, zámek, dům, Liberecký kraj, Frýdlant, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šmejdi zkouší nové praktiky. Důvěřivé seniory obírají o peníze i podomní zámečníci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.