Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zákon o pobytu porušilo přes 50 cizinců z jedné firmy

Více než polovina kontrolovaných cizinců zaměstnaných v jedné firmě v Libereckém kraji porušila zákon o pobytu. Prohřešku se dopustilo přes 50 lidí.

"Většina z nich nebyla schopna prokázat úhradu zdravotní péče na území naší republiky. Dva rumunští zaměstnanci neměli platný cestovní doklad a jednoho z nich policisté předvedli ke zjištění totožnosti," uvedla policie Vlasta Suchánková. Většinu prohřešků policie řešila pokutami, kterých udělila za 11 tisíc korun.

Policisté ve spolupráci s celníky kontrolu provedli na začátku tohoto týdne ve firmě, která se zabývá pěstováním, zpracováním a distribucí ovoce. Společnost zaměstnává Rumuny, Bulhary, Maďary, Ukrajince, Bělorusy či Vietnamce. Kontrolou jich prošlo více než sto. Celní úřad bude ještě prověřovat předložené pracovní smlouvy cizinců a také to, zda byla splněna zákonná ohlašovací povinnost ve vztahu k úřadu práce. "Při kontrole bylo u 81 cizinců zjištěno, že zaměstnavatel nemohl prokázat splnění informační povinnosti. Dva z kontrolovaných cizinců navíc neměli uzavřenou žádnou pracovní smlouvu," uvedl krajský mluvčí celníků Martin Stočes.

Při kontrole se jeden Rumun pokusil před policisty utéct. Důvod není známý. Po jeho zadržení totiž policisté nezjistili, že by porušil zákon. "K pobytu na území naší republiky měl všechny potřebné doklady a v pořádku měl rovněž veškerá povolení k pracovní činnosti," uvedla Suchánková. 

„V letošním roce to byla jedna z prvních takto rozsáhlých kontrol zaměřených na legálnost pobytu a zaměstnanost cizinců na území Libereckého kraje. V roce předešlém pak policisté zrealizovali 65 součinnostních akcí, ve spolupráci s celníky pak více jak dvě desítky,“ sdělil Rudolf Futschik, vedoucí oddělení dokladů a specializovaných činností KŘP Libereckého kraje.

Štítky Liberecký kraj, Úřad práce České republiky, Bulhary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákon o pobytu porušilo přes 50 cizinců z jedné firmy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.