Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Obžalované z podvodu s nábytkem pro vysokoškolské koleje soud osvobodil

Odvolací krajský soud v Liberci dnes potvrdil zprošťující rozsudek pro tři obžalované ze čtyřmilionového podvodu. Kauza s nedodaným, ale zaplaceným nábytkem pro rekonstruované koleje liberecké univerzity, tím zřejmě definitivně končí. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné, je ale možné ještě proti němu podat dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Státní zástupkyně se dnes k rozhodnutí senátu odmítla vyjádřit.

Kauza souvisela s přípravou lyžařského mistrovství světa, které se v Liberci konalo v únoru 2009. Vysokoškolský areál se opravoval pro jeho potřeby, ubytované v něm byly sportovní týmy.

Soudy se případem zabývaly skoro čtyři a půl roku. Okresní soud třikrát obžalované osvobodil, státní zastupitelství ale dvakrát uspělo s odvoláním. I tentokrát státní zástupkyně Jitka Tomsová požadovala zrušení zprošťujícího rozsudku a navrácení případu k novému projednání. V odvolání napadla jak hodnocení důkazů, tak nedostatečné odůvodnění rozsudku. Odvolací senát její návrh zamítl. "Ztotožnil se se závěrem okresního soudu, že se jednalo o účetní nekázeň. Poměrně závažnou, na kterou ale nedopadají trestně právní předpisy," řekl předseda senátu Jiří Malinovský.

V kauze byli obžalováni Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman z firmy Investing CZ a ředitel kolejí a menz univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Podle obžaloby společně dosáhli toho, že v roce 2007 nedodaný nábytek škola ze státní dotace proplatila firmě Syner, která koleje za 350 milionů rekonstruovala. Obžaloba se opírala o zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který rozpracovanou stavbu kontroloval a našel řadu pochybení.

Obžalovaní se při minulých líčeních hájili tím, že šlo o špatně připravený projekt a při striktním dodržování zákonů by se stavba kvůli nedodanému nábytku musela zastavit, což by znamenalo komplikace pro šampionát a ostudu pro ČR. Podle nich nešlo o podvod, ale účetní operaci, byť nestandardní. Všechny odlišnosti se zaznamenávaly do takzvaných změnových listů a místo nábytku podle nich stavební firma odvedla práce navíc, které se při opravách objevily. Tvrdí, že nikdo okraden nebyl. Vyfakturovanými, ale údajně neprovedenými pracemi se zabýval i civilní soud. Žalobu univerzity vůči stavební firmě soudce zamítl.

V souvislosti s rekonstrukcí kolejí byli obžalovaní také bývalý rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa a spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal. Oba soud loni osvobodil. Čelili obvinění, že se dopustili pletichy při veřejné soutěži. Podle obžaloby bez soutěže zadali v souvislosti s rekonstrukcí kolejí dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě 25 milionů vítězi původní zakázky, firmě Syner. Ta tím údajně získala prospěch asi tři miliony. Podle soudu se ale ani jeden z obžalovaných nedopustil trestného činu.

Autoři

Štítky nábytek, podvod, univerzita, Liberec, Senát Parlamentu ČR, Syner, Státní zastupitelství ČR, Vojtěch Konopa, Nejvyšší kontrolní úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obžalované z podvodu s nábytkem pro vysokoškolské koleje soud osvobodil  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.