Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Gang z Liberce přimíchával do nafty minerální oleje. Aktérům hrozí až osm let vězení

Tresty od podmínek až po osmileté vězení navrhl dnes u Krajského soudu v Liberci státní zástupce pro sedm obžalovaných v kauze pančování paliva do aut. Podle obžaloby v Liberci do nafty přidávali olej dovezený z ciziny a stát na daních připravili o více než 54 milionů korun. Soud bude pokračovat ve čtvrtek závěrečnými řečmi obhajoby. Za krácení daně obžalovaným hrozí až deset let vězení.

Nejpřísnější osmiletý trest státní zástupce Martin Tvrdík navrhuje pro Miroslava Staňka, kterého považuje za hlavního organizátora. "Jako jediný z toho měl majetkový prospěch. Řádově v desítkách milionů korun," uvedl Tvrdík. Díky trestné činnosti mohl podle něj Staněk nákladně přestavět svůj dům, financovat provoz své automobilové stáje a nakupovat luxusní auta. Tvrdík navrhuje, aby Staňkův majetek propadl státu. Staněk ale odmítá, že by se dopouštěl něčeho protizákonného.

Pančování u libereckého letiště

Podle obžaloby skupina přimíchala do nafty v letech 2009 až 2011 minerální olej. Nakupovala ho přes firmy Miroslav Staněk - Autoconnection a Rist v Německu a Rakousku a fiktivně uváděla, že ho přepravuje do jiné země, do Rumunska či Polska. Řidiči byli kvůli tomu vybaveni dvojími doklady, falšované měli připravené pro případnou kontrolu celníky. Dovezený olej mísili s naftou v areálu u libereckého letiště a následně rozváželi do čerpacích stanic. Staňkova firma provozovala tři ve Smržovce, Hrádku nad Nisou a Liberci. Pančované palivo ale končilo i u dalších čerpacích stanic, aniž by to jejich provozovatelé věděli.

Obžaloba se opírá o výpovědi některých obžalovaných, zajištěné doklady či policejní odposlechy. Několik měsíců počínání skupiny sledovali i celníci. Jeden z nákladů dokonce opatřili značkovací látkou, kterou později objevili v palivu na pumpách.

Tvrdík nepodmíněné tresty navrhuje pro dva řidiče, kteří byli v minulosti několikrát soudně trestáni. Pro Zdeňka Macháčka žádá 5,5 let a pro Rudolfa Oppitze pět let. Stejný trest chce i pro Janu Huttovou, jež měla na starost doklady. Dalším třem obžalovaným navrhuje podmíněné tresty. Zdůvodnil to i tím, že pomohli objasnit trestnou činnost. Aleš Zalabák dokonce získal status spolupracujícího obžalovaného.

Autoři

Štítky Liberec, věznice, motorová nafta, palivo, Zdeněk Macháček, Německo, Rakousko, Polsko, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gang z Liberce přimíchával do nafty minerální oleje. Aktérům hrozí až osm let vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.