Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Požár motorestu zaměstnal dobrovolné i profesionální hasiče

Požár motorestu v Zahrádkách na Českolipsku zaměstnal na celé středeční ráno a dopoledne profesionální hasiče z Liberce, České Lípy a dobrovolníky z Kravař, Dubé, Holan a České Lípy. Hasiči se o požáru dozvěděli kolem šesté hodiny ranní. V době jejich příjezdu stoupal ze střechy kouř. V ten moment nikdo nevěděl, zda je dům prázdný.

„Hasiči po příjezdu ihned udělali průzkum, nikoho v objektu nenašli. Požár zasáhl druhé nadzemní podlaží s půdním prostorem. Hasiči na likvidaci použili několik vodních proudů, úplně poprvé byla v Libereckém kraji použita při zásahu cisterna se speciálním hasicím zařízením Cobra. Ta pomohla především při hašení v mezistropí, kam se hasiči jen obtížně dostávají,“ dodala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Cobra, kterou hasiči použili, je speciální hasicí zařízení, které umí proříznout různě silné stěny, pláště budov nebo střechy. Dovnitř vpraví pomocí patentované trysky vodní mlhu, která se okamžitě promění v páru a prostor ochladí. Zařízení zvládne prorazit cihlovou zeď o šíři až jeden metr a umí si poradit i s dalšími stavebními materiály.

Zabránit dalšímu šíření plamenů se podařilo až po desáté hodině dopolední. „Spoustu času pak zabralo rozebírání konstrukcí, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Během zásahu došlo k prohoření části podlahy půdního prostoru, podlaha se propadla do druhého nadzemního podlaží,“ doplnila mluvčí. Kvůli silnému zakouření museli hasiči zasahovat v dýchací technice.

Výše škod a příčina zatím není známa. Tu určí až zítřejší šetření vyšetřovatelů.

Foto HZSLK

Štítky Česká Lípa, Liberec, okres Česká Lípa, Dubá, Liberecký kraj, Northrop YF-17, hasič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár motorestu zaměstnal dobrovolné i profesionální hasiče  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.